ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Νέα αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Ρεύμα: Νέα αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Άλλα 150 εκατ. ευρώ βγαίνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης  για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα, νωρίς το πρωί, ο Υπουργός Ενέργειας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως για τον μήνα Σεπτέμβριο, η επιδότηση ήταν στα 9 ευρώ για τις πρώτες 300kwh, τον Οκτώβριο 18 ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», η επιδότηση αναμένεται να φθάσει τα 26-27 ευρώ.

Η αύξηση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση καθώς η τιμή της χονδρεμπορικής βρίσκεται σε ένα συνεχόμενο ράλι.

Οι ανατιμήσεις -ειδικά στην ενέργεια– γίνονται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο εμφανείς, τόσο στην αγορά όσο και στις τσέπες των καταναλωτών. Τον Σεπτέμβριο, η μέση τιμή του  ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στο πρώτο 10 δεκαήμερο  Νοέμβριου, η χονδρική  τιμή ρεύματος  κινείται στην περιοχή των 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι τιμές του ρεύματος θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζουν έναν αυτόματο μηχανισμό για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Ο μηχανισμός αυτός θα έχει ως στόχο την αυτόματη μείωση –«σβήσιμο» των αυξήσεων με τις οποίες θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής όταν αυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για έναν «μόνιμο μηχανισμό» ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα από το 2022 για να ελέγχεται η αύξηση στους λογαριασμούς με αυτοματοποιημένο τρόπο. Πολύ πιθανόν ο μηχανισμός να μην είναι οριζόντιος, δηλαδή να μην αφορά όλους, αλλά οι δικαιούχοι που θα εντάσσονται σε αυτόν να ορίζονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Ξεκλειδώνει η έκπτωση 15% για το φυσικό αέριο

Στην τελική ευθεία μπαίνει και η έκπτωση του 15% στα οικιακά τιμολόγια του φυσικού αερίου καθώς ναι μεν έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενέκρινε σε συνεδρίαση του τις προηγούμενες ημέρες, την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου. Θα αναλάβει να διαχειριστεί την μετακύλιση της έκπτωσης που θα κάνει η ΔΕΠΑ στους προμηθευτές και αυτοί με την σειρά τους στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση θα είναι οριζόντια και θα αφορά αποκλειστικά τους οικιακούς πελάτες και όχι τους εταιρικούς πελάτες. Η έκπτωση του 15% αναμένεται να φανεί στους λογαριασμούς των πελατών των εταιρειών, με τα τιμολόγια του Νοεμβρίου, δηλαδή έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Θα περιλαμβάνουν ωστόσο και την έκπτωση του Οκτωβρίου, η οποία δεν πρόλαβε να περάσει στους λογαριασμούς που αυτές τις μέρες φτάνουν στα νοικοκυριά.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διεύρυνση των δικαιούχων  του δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, σε ό,τι αφορά την επιδότηση για αγορά καυσόξυλων και πέλετ. Μέχρι και πέρυσι, η επιδότηση αφορούσε περιοχές με έως 2.500 κατοίκους. Όμως με βάση την τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί, το όριο των κατοίκων αυξάνεται στους 3.500. Δηλαδή σε αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα μπορούν να επιδοτηθούν και για την αγορά ξύλων και πέλετ.

Η πλατφόρμα για την επιδότηση της θέρμανσης, mythermansi, αναμένεται να ανοίξει έως και τις 15 Νοεμβρίου, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να προχωρήσουν στην ανάλογη αίτηση. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών λόγω και των αυξημένων τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δεν θα περιμένει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των αιτήσεων για να γίνει η πληρωμή, αλλά αντίθετα θα προχωρήσει σε προκαταβολικές πληρωμές.

Φέτος, όπως είχε γράψει και το moneyreview.gr, το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά τουλάχιστον σε όσους ήταν δικαιούχοι και πέρυσι. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι περσινές παραγγελίες και τα τιμολόγια δικαιούχων ώστε να μπορέσει να δοθεί ακόμη και προκαταβολικά το μεγαλύτερο κομμάτι του επιδόματος, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, στους ήδη δικαιούχους.

Οι νέοι δικαιούχοι που προκύπτουν και λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, μετά και την αίτηση τους και την προσκόμιση των τιμολογίων, θα επιδοτηθούν έως και 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν και τα επιπλέον ποσά για τους περσινούς δικαιούχους, εφόσον προκύψουν.

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Το ύψος του επιδόματος φέτος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα θέρμανσης: Κονδύλι 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του

Μόνιμος μηχανισμός για το ρεύμα και επιπλέον δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Τιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News