Business & Finance Παρασκευή 31/12/2021, 14:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος ελάφρυνσης για τους λογαριασμούς ρεύματος

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Νέος γύρος ελάφρυνσης για τους λογαριασμούς ρεύματος

Νέο γύρο μέτρων στήριξης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ενόσω οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την εν μέρει αποκλιμάκωση των πιέσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο το μίγμα των δράσεων που θα εφαρμοστούν εντός του Ιανουαρίου. 

Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, την πρώτη εβδομάδα του 2022, αφού πρώτα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς ρεύματος επιχειρήσεων και νοικοκυριού. 

Ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπόψη, αφορά τον αντίκτυπο στον ευρύτερο πληθωρισμό, κάτι που έχει ήδη πυροδοτήσει ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε διάφορα καταναλωτικά αγαθά.  

Η νέα δέσμη μέτρων, όπως έγινε γνωστό, θα περιλαμβάνει πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά πακέτα κρατικών ενισχύσεων για όσους πλήττονται, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης από το υψηλό κόστος ενέργειας. 

Μικρή ανάσα για το αέριο 

Στο μεταξύ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του Δεκεμβρίου, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Η εξέλιξη αυτή συνιστά απόρροια των συνεχόμενων αφίξεων πλοίων με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κάτι το οποίο ενισχύει τα ενεργειακά αποθέματα της Γηραιάς Ηπείρου.  

Με αυτό τον τρόπο το αμερικανικό αέριο έρχεται να αναπληρώσει τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του φυσικού αερίου σε νέες τιμές ρεκόρ.   

Στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων φαίνεται ότι συμβάλει και ο καιρός, καθώς οι μετεωρολογικές προγνώσεις προμηνύουν ηπιότερες θερμοκρασίες (μικρότερη ζήτηση) και ισχυρότερους ανέμους (αύξηση των ΑΠΕ) την επόμενη εβδομάδα.  

Πάντως, από τις αρχές του έτους, η τιμή του αερίου έχει εκτιναχθεί κατά τουλάχιστον 400%, ως απόρροια των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία, της αύξησης της ζήτησης, αλλά και των εντάσεων γύρω από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News