ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντέχουν οι 900 μονάδες

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ταμπλό

Χρηματιστήριο: Αντέχουν οι 900 μονάδες

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ελλείψει εσωτερικής ειδησεογραφίας ακολουθεί την τάση των διεθνών αγορών, εν μέσω του γενικευμένου κλίματος ανησυχίας για την πολιτική των επιτοκίων και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 904,52 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (905,7 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 901,86 έως 904,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο ημίωρο.

Η Λεωφόρος Αθηνών καλείται πλέον να βρει αντισώματα στην πτωτική τάση των ξένων αγορών, οι οποίες χθες υπέστησαν σημαντικές απώλειες, λόγω της ανησυχίας για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, ενδεχομένως και πριν τον Μάρτιο.

Πρώτο στόχο αποτελεί, επομένως, η υπεράσπιση των 900 μονάδων, οι οποίες συνιστούν ένα σημαντικό crash test για την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια πιο συντηρητική στάση το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτό συμβάλλουν και οι προκλήσεις της πανδημίας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και ποιος θα είναι ο αντίκτυπός τους στην πραγματική οικονομία.

Στο κοκτέιλ των ανησυχιών έρχονται να προστεθούν και οι ενεργειακές πιέσεις, με το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώνει εντός της ημέρας μια νέα δέσμη μέτρων, με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν στον ορίζοντα το ανοδικό story του Χ.Α., δεδομένων τόσο των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας όσο και των πολλών φθηνών επιλογών που βρίσκονται στο ταμπλό. 

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στο πτωτικό κλίμα των blue chips, κινείται αντίρροπα και επιχειρεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, καθώς ενισχύεται κατά 0,40% και διαμορφώνεται στις 584,13 μονάδες.

To μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 0,56% και προσεγγίζει το 0,94 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί οριακά κατά 0,1%.

Αντίστοιχες απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διατηρεί το 1,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται ελαφρώς κατά 0,2% και διαμορφώνεται στο 1,3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,09% 1,072 ευρώ
  • Eurobank 0,56% 0,9378 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,14% 2,885 ευρώ
  • Πειραιώς -0,23% 1,306 ευρώ

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή των ΕΛΠΕ ξεχωρίζει στο -1,4% και τα 6,20 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Ελλάκτωρ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Viohalco μειώνεται κατά 1% και τα 4,55 ευρώ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί στο -0,8% και τη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola στο -0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                           

Διαβάστε επίσης:

Αναταράξεις στις αγορές μετοχών – Τι πρέπει να περιμένει το Χ.Α.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News