ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τέσσερις μετοχές κράτησε τις 900 μονάδες 

Στο -0,26% και τις 905 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με τέσσερις μετοχές κράτησε τις 900 μονάδες 

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στα blue chips, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσουν τα επίπεδα των 900 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση κατά 0,26% και υποχώρησε στις 905,70 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (908,08 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 903,51 έως 910,16 μονάδες), με τον τζίρο να καθορίζεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 42 εκατομμύρια ευρώ.  

Το αρνητικό πρόσημο αποτέλεσε απόρροια των πιέσεων στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή, χάνοντας 1,2% και επιστρέφοντας στα 31,2 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ τερμάτισε στο -1%, η μετοχή της Jumbo στο -0,8% και η μετοχή της Viohalco στο -0,7%.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ. παρείχαν οι μετοχές των Quest Συμμετοχών, Τιτάνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Eurobank, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1% και βοήθησαν αισθητά στην υποστήριξη των 900 μονάδων 

Χωρίς διάθεση για τις 910 μονάδες  

Οι επενδυτές, όπως φάνηκε και σήμερα, δεν έχουν διάθεση να κινηθούν υψηλότερα και να δοκιμάσουν τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η ευρύτερη συναλλαγματική ατονία των τελευταίων ημερών.   

Η εορταστική ραστώνη, σε συνδυασμό με την επιθετική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν αν μη τι άλλο επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να πορεύεται με βήμα σημειωτόν.   

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να έχουμε την επόμενη εβδομάδα, όταν μπούμε και επισήμως σε κανονικούς χρηματιστηριακούς ρυθμούς και οι επενδυτές δείξουν τις πραγματικές διαθέσεις τους.   

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να μην περιμένουμε πολλά πράγματα, δεδομένου ότι οι πρώτοι μήνες του 2022 κρύβουν αρκετές προκλήσεις και κινδύνους.   

Με θετική έκπληξη τη Eurobank 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε αντίρροπα από τον Γενικό Δείκτη, καθώς κατέγραψε άνοδο κατά 0,88% και διαμορφώθηκε στις 581,83 μονάδες, διασπάζοντας τις αντιστάσεις των 580 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξήθηκε δυναμικά κατά 2,5% και καθορίστηκε άνω του 0,93 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, ενισχύθηκε ήπια κατά 0,5% και το 1,3 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε επίσης στο +0,5% και ανέκτησε το 1,07 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε ήπια κατά 0,7% και μειώθηκε στο 2,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 0,56% 1,073 ευρώ   
  • Eurobank 2,48% 0,9326 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,72% 2,889 ευρώ   
  • Πειραιώς 0,46% 1,309 ευρώ   

Μεταβλητότητα στο ταμπλό   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ήταν αυτή που ξεχώρισε, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,5% και τα 19,38 ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό και επιβεβαιώνοντας το ανοδικό story. 

Ως άξιους συμπαραστάτες είχε τις μετοχές των Τιτάνα και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες έκλεισαν στο +1,6% και στο +1,8%, αντίστοιχα. Οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ βρέθηκαν στο +0,6%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΤΕ δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας στο -1,4% και τα 16,59 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ακολουθεί στο -1,3% και τη μετοχή της Coca – Cola στο -1,2%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Profile διολίσθησε κατά 2,5%, ενώ η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης αυξήθηκε κατά 2,8% και η μετοχή της Ικτίνος κατά 1,9%. 

Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 60 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Διαβάστε επίσης:  

Προσφορά από την τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα  

Fourlis: Αποκτά το Piraeus Retail Park έναντι 18,3 εκατ. ευρώ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News