ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσφορά από την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα

Προσφορά από την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα

Σε συνομιλίες με την HSBC για την εξαγορά της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς που εκδήλωσε ενδιαφέρον στο πλαίσιο της άτυπης διαδικασίας που τρέχει εδώ και αρκετούς μήνες η διεθνής τράπεζα. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, σημειώνοντας ότι η υποβολή πρότασης, δεν προεξοφλεί και τη θετική έκβαση της συμφωνίας, για την οποία έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. 

Η HSBC έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό είχε απευθυνθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη του χρόνου και στην Εθνική τράπεζα, η οποία τελικά δεν κατέθεσε προσφορά, επιλέγοντας να μη συμμετάσχει στη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα ήταν επίσης σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και με την Eurobank, η οποία είχε ενδιαφερθεί ενεργά για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, χωρίς τελικά οι συνομιλίες να καρποφορήσουν. 

Οι συνομιλίες με την τράπεζα Πειραιώς αφορούν την μεταβίβαση του συνόλου της δραστηριότητας στην Ελλάδα, δηλαδή τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό της HSBC σε συνδυασμό με το προσωπικό. Η HSBC λειτουργεί στην Ελλάδα ως γαλλικό υποκατάστημα και διαθέτει δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και 334 εργαζομένους σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αναφορά στο τέλος του 2020. To χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων μετά από τις προβλέψεις είναι μόλις 470 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Στο σκέλος του παθητικού ο καταθέσεις διαμορφώνονται στο 1,7 δισ. ευρώ περίπου. Το αποτέλεσμα της οικονομικής χρήσης του 2020 διαμορφώθηκε σε ζημιά 8,3 εκατ. ευρώ. 

Με έδρα το Λονδίνο, η HSBC έχει δραστηριότητα σε 64 χώρες παγκοσμίως και το 2021 ανακοίνωσε την αποχώρηση από μεγάλες αγορές, όπως αυτή της Γαλλίας, προχωρώντας στην πώληση της δραστηριότητάς της στη λιανική τραπεζική στον όμιλο My Money που συνδέεται με το fund Cerberus. Η συμφωνία που έκλεισε στην τιμή του 1 ευρώ, περιελάμβανε 244 καταστήματα και 3.900 υπαλλήλους και στοίχισε στον βρετανικό όμιλο ζημιά 2,3 δισ. δολάρια. Είχε προηγηθεί η μεταβίβαση 90 από τα 148 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πολιτικής της να επικεντρωθεί στο wealth management.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρ. Πειραιώς: Πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 400 εκατ. ευρώ

Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Sunrise II – Ποιο το όφελος

Τράπεζες: Οι τέσσερις στόχοι για τη νέα χρονιά

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News