ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μετά από 30 συνεδριάσεις, και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες

Στο +1% και τις 908 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μετά από 30 συνεδριάσεις, και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες

Πάνω από τις 900 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από 30 διαδοχικές συνεδριάσεις, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, χάρη στο ξέσπασμα της Coca – Cola. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 1,03% και ενισχύθηκε στις 908,08 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας περισσότερες από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (898,84 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε έξι μονάδες (από 902,33 έως 908,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 57 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ανοδική κίνηση οφείλεται κυρίως στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,8% και σκαρφάλωσε στα 31,6 ευρώ (υψηλό τριών μηνών), παρέχοντας ισχυρά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.   

Πολύ καλή ήταν η εικόνα και στη μετοχή της Lamda Development, η οποία αυξήθηκε κατά 2,6%, ενώ οι μετοχές των Αegean και Jumbo βρέθηκαν στο +2,2% και στο +2,5%, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, άνοδο στο 1,75% εμφάνισε η μετοχή του ΟΤΕ.

Μάλιστα, η επίδοση του Γ.Δ. θα ήταν ακόμη καλύτερη, εφόσον δεν είχαν μεσολαβήσει οι ρευστοποιήσεις (ελεγχόμενες, σε κάθε περίπτωση) στις μετοχές των ΟΛΠ, Μytilineos, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1%.

Αγκάθι η απουσία ειδήσεων

Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό από τον χαμηλό τζίρο, η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων από το εσωτερικό δεν βοηθάει στην ουσιαστική ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα η Λεωφόρος Αθηνών να μην εκδηλώνει μια πειστική ανοδική κίνηση.   

Φυσικά, η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε αυτό, καθώς δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.   

Βέβαια, το μακροπρόθεσμο ανοδικό story παραμένει στο προσκήνιο, καθώς η ελληνική αγορά διαθέτει τα εχέγγυα (ισχυρή ανάπτυξη) να κινηθεί υψηλότερα και να κάνει τα απαιτούμενα βήματα προς τις 950 μονάδες -και γιατί όχι, προς τις 1.000 μονάδες.   

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα ακόμη και κυρίως να διαφανεί ένα σταθερό και μόνιμο φως στην άκρη του τούνελ της υγειονομικής κρίσης.   

Στο μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά, πορευόμενα προς νέα ιστορικά υψηλά, με τον Stoxx 600 να φλερτάρει με τις 495 μονάδες και τον γερμανικό Dax να υπερβαίνει τις 16.100 μονάδες.  

Έχασαν το πρόσημο οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο, μην ευθυγραμμιζόμενος με το υπόλοιπο ταμπλό. Αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει στο -0,01% και να βρεθεί στις 576,76 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία απώλεσε σχεδόν το 1% της αξίας της και έκλεισε κάτω από το όριο του 1,07 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, ταυτόχρονα, ενισχύθηκε οριακά στο +0,2% και το 1,3 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 0,3% και βρέθηκε στα 2,91 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank σημείωσε άνοδο κατά 0,5% και ανέκτησε το σημείο του 0,91 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,93% 1,067 ευρώ  
  • Eurobank 0,55% 0,91 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,34% 2,91 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,23% 1,303 ευρώ  

Με φόρα η Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola αποδείχθηκε η απόλυτη πρωταγωνίστρια, καθώς ενισχύθηκε κατά 4,8% και καθορίστηκε στα 31,6 ευρώ. Άνοδο κατά σχεδόν 2,6% εμφάνισε και η μετοχή της Lamda Development.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Jumbo αυξήθηκε κατά 2,5% και τα 13,1 ευρώ, με τη μετοχή της Aegean να έπεται στο +2,2% και τη μετοχή του ΟΤΕ στο +1,75%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΛΠ, Mytilineos, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ έχασαν περίπου 1%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Profile ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον 3,6%, ενώ οι μετοχές των Fourlis και Intrakat αυξήθηκαν κατά 2%.   

Συνολικά, 77 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 30 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,5 δισ. ευρώ.   

Διαβάστε επίσης:       

Τρ. Πειραιώς: Πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 400 εκατ.  

Νέα εθελούσια έξοδος για τον όμιλο της ΕΤΕ  

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ups και τα downs του 2021  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News