ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Η Coca – Cola δίνει ελπίδες στον Γ.Δ.

Στο +0,9% και τις 906 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Η Coca – Cola δίνει ελπίδες στον Γ.Δ.

Με την Coca – Cola σε θέση οδηγού, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα, διασπώντας τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, κόντρα στο εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την επιθετική εξάπλωση της Όμικρον. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο κατά 0,90% και διαμορφώνεται στις 906,91 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (898,84 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 902,33 έως 907,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 18 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 3μιση ώρες. 

Η ανοδική κίνηση οφείλεται κυρίως στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία εκτινάσσεται στο +4% και ανακτά τα 31 ευρώ, παρέχοντας ισχυρά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.  

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Aegean, η οποία αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2%. Από εκεί και πέρα, άνοδο άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Eurobank, Jumbo, Lamda Development, Quest, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ. 

Δεν πείθει το Χ.Α. 

Ωστόσο, όπως είναι σαφές από τον χαμηλό τζίρο, η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων από το εσωτερικό δεν βοηθάει στην ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα η Λεωφόρος Αθηνών να μην εκδηλώνει μια πειστική ανοδική κίνηση.  

Φυσικά, η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται ότι διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε αυτό, καθώς δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.  

Βέβαια, το μακροπρόθεσμο ανοδικό story παραμένει στο προσκήνιο, καθώς η ελληνική αγορά διαθέτει τα εχέγγυα (ισχυρή ανάπτυξη) να κινηθεί υψηλότερα και να κάνει τα απαιτούμενα βήματα προς τις 950 μονάδες -και γιατί όχι, προς τις 1.000 μονάδες.  

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα ακόμη και κυρίως να διαφανεί ένα σταθερό και μόνιμο φως στην άκρη του τούνελ της υγειονομικής κρίσης.  

Στο μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σκαρφαλώνουν εκ νέου σε αχαρτογράφητα νερά, πορευόμενα προς νέα ιστορικά υψηλά, με τον Stoxx 600 να φλερτάρει με τις 495 μονάδες και τον γερμανικό Dax να υπερβαίνει τις 16.100 μονάδες. 

Με Eurobank στο +1,4% 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις και να ευθυγραμμιστεί με τον Γ.Δ., καθώς βρίσκεται στο +0,56% και διαμορφώνεται στις 580,06 μονάδες.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% και επανέρχεται στα όρια του 0,92 ευρώ. Μικρά κέρδη κατά 0,2% εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανακτά τα 2,9 ευρώ. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς κινούνται αντίρροπα και παρουσιάζουν μικρές απώλειες κατά 0,2% και κατά 0,3%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,19% 1,075 ευρώ 
  • Eurobank -0,22% 0,903 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,10% 2,897 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,46% 1,294 ευρώ 

Στο +4% η Coca – Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, καθώς ενισχύεται κατά 4% και διαμορφώνεται στα 31,35 ευρώ. Άνοδο κατά σχεδόν 2% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αυξάνεται κατά 1,8% και τα 2,5 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Lamda Development να έπονται στο +1,2%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παράλληλα, η μετοχή της Profile ενισχύεται κατά τουλάχιστον 3%, ενώ οι μετοχές των Fourlis και Intracom αυξάνονται κοντά στο +2%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 73 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,3 δισ. ευρώ.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                                 

moneyreview.gr     

Διαβάστε επίσης:      

Τρ. Πειραιώς: Πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 400 εκατ. 

Νέα εθελούσια έξοδος για τον όμιλο της ΕΤΕ 

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ups και τα downs του 2021 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News