ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τραβάει χειρόφρενο λίγο πριν τις 910 μονάδες

Χρηματιστήριο: Τραβάει χειρόφρενο λίγο πριν τις 910 μονάδες

Μικρές διακυμάνσεις παρατηρούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατεβάζουν ρυθμούς και να κατοχυρώνουν τα επίπεδα των 900 μονάδων, τα οποία ανακτήθηκαν χθες μετά από 30 συνεδριάσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών (11.15), ο Γενικός Δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος και διαμορφώνεται στις 908 μονάδες, παρουσιάζοντας ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (908,08 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 906,96 έως 910,16 μονάδες), με τον τζίρο να καθορίζεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6,5 εκατ. ευρώ στα πρώτα 45 λεπτά της ημέρας. 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν έχουν διάθεση να κινηθούν υψηλότερα, δοκιμάζοντας τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η ευρύτερη συναλλαγματική ατονία των τελευταίων ημερών. 

Η εορταστική ραστώνη, σε συνδυασμό με την επιθετική εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν αν μη τι άλλο επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να πορεύεται με βήμα σημειωτόν. 

Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να έχουμε την επόμενη εβδομάδα, όταν μπούμε και επισήμως σε κανονικούς χρηματιστηριακούς ρυθμούς και οι επενδυτές δείξουν τις πραγματικές διαθέσεις τους. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και να μην περιμένουμε πολλά πράγματα, δεδομένου ότι οι πρώτοι μήνες του 2022 κρύβουν αρκετές προκλήσεις και κινδύνους. 

Μικρά κέρδη στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, καθώς καταγράφει κέρδη κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 578,47 μονάδες, έχοντας ως στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 580 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Eurobank, η οποία αυξάνεται κατά 0,7% και καθορίζεται άνω του 0,91 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή στο 1,3 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,3% και μειώνεται στο 1,06 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει συγκρατημένα στο -0,4% και επιστρέφει οριακά κάτω από τα 2,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,37% 1,063 ευρώ 
  • Eurobank 0,68% 0,9162 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,45% 2,897 ευρώ 
  • Πειραιώς 0% 1,303 ευρώ 

Μεταβλητότητα στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι αυτή που ξεχωρίζει, καθώς ενισχύεται κατά 1,3% και το 1,9 ευρώ, έχοντας ως συμπαραστάτη τη μετοχή του ΟΛΠ, η οποία αυξάνεται κατά 0,8% και τα 17,4 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Lamda Development υφίσταται ελεγχόμενες πιέσεις στο -0,8% και τα 7,1 ευρώ, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί στο -0,7% και τη μετοχή της ΔΕΗ στο -0,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,5 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη. 

Διαβάστε επίσης:

Προσφορά από την τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News