Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 21:04
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Τα ελληνικά ομόλογα στους μεγάλους κερδισμένους των κεντρικών τραπεζών

Αγορές: Τα ελληνικά ομόλογα στους μεγάλους κερδισμένους των κεντρικών τραπεζών

Στους ρυθμούς των κεντρικών τραπεζών κινήθηκαν οι αγορές στη σημερινή συνεδρίαση, με την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει τη διαφορά και να προχωρά σε επιτοκιακή αύξηση ξαφνιάζοντας τις αγορές και την ΕΚΤ να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, με τη δέσμευση ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης και το 2022. Το βράδυ της Τετάρτης, η Φέντεραλ Ριζέρβ έδωσε το σήμα για επιτάχυνση του tapering και άνοιξε το δρόμο για τρεις επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του 2022. 

Το θέμα είναι ότι τα σήματα των κεντρικών τραπεζών προκάλεσαν σύγχυση στις αγορές, καθώς άλλες τα ερμήνευσαν ως επιθετικά και άλλες ως υποστηρικτικά. Μεγάλοι κερδισμένοι αναδείχθηκαν το ευρώ και η στερλίνα, καθώς και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την υποστηρικτική δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι θα συμπεριληφθούν στις επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους περιορίστηκε στο 1,19% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού εμφανώς μειωμένο στις 158 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού μειώθηκε στο 0,39%. Εξαιρετικά αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που ανήλθε στα 329 εκατ.ευρώ, μέγεθος ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Η αντίδραση όμως δεν ήταν το ίδιο θετική και στην υπόλοιπη αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, η οποία έκρινε ότι χάνει στηρίγματα από την ΕΚΤ, την ώρα που επικρατεί έντονη αβεβαιότητα ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο -0,309% όταν άρχισε να κάνει δηλώσεις η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για να «μαζέψει» ελαφρώς στο κλείσιμο. Αντιπροσωπευτικό των έντονων πιέσεων το γεγονός ότι η απόδοση της γερμανικής 30ετίας επέστρεψε προς στιγμή πάνω από το μηδέν. Πιο έντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ξέφυγε πάνω από το 1%, με άνοδο περίπου 10 μονάδων βάσης για να κλείσει τελικά στο 0,98% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να εκτινάσσεται στις 130 μονάδες βάσης.  

Αναλυτές της ING θεωρούν υπερβολικές τις ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, τις οποίες τις απέδωσαν στο γεγονός ότι η πολιτική της ΕΚΤ ανεβάζει ουσιαστικά τον πήχη ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρότι που η πρόεδρος της ΕΚΤ το απέκλεισε για το 2022. 

Στους ευνοημένους συγκαταλέγονται το ευρώ και η στερλίνα. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε 0,35% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1335, ενώ η στερλίνα έφθασε έως το 1,3368, με άνοδο 0,8%. Αντίθετα, το δολάριο έχασε προς στιγμή έδαφος, καθότι η αγορά περίμενε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα ήταν αυτή που θα προπορευόταν στην κούρσα της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη. 

Ανοδικά αντέδρασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να κλείνει με άνοδο 1,2% και το δείκτη της Ευρωζώνης με κέρδη 0,9%, χάρη στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών. Και παρότι η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρα επίπεδα, η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. 

Στη Wall Street, η εικόνα παραμένει μεικτή λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, μετά το ανοδικό ράλι το βράδυ της Τετάρτης που ακολούθησε την απόφαση της Fed. Αναλυτές αναφέρουν ότι η νέα πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ απομακρύνει μεν την αβεβαιότητα, με την αγορά να παίρνει την κατευθυντήρια γραμμή που αποζητούσε, όμως επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι αρκετά για να συγκρατήσουν την άνοδο του πληθωρισμού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής της UBS, oι παράγοντες που ευθύνονται για την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – ενεργειακό κόστος και τεράστια ζήτηση – σχετίζονται με την πανδημία και όχι με την ίδια την πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ενώ ο Dow Jones κινείται ανοδικά, ο S&P 500 καταγράφει αυτή την ώρα μέτρια πτώση και ο Nasdaq βαριές απώλειες, υπό την καθοδική πίεση των τεχνολογικών μετοχών, με τους επενδυτές να στρέφονται στις μετοχές που ακολουθούν τις προοπτικές της οικονομίας, τις λεγόμενες κυκλικές. 

Αρνητικά λειτούργησαν και τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ που αυξήθηκαν κατά 18.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 206.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.

 

moneyreview.gr 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News