Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 13:22
ΑΓΟΡΕΣ

Λήξη συναγερμού; Άλμα 17% για τη μετοχή της Evergrande

Λήξη συναγερμού; Άλμα 17% για τη μετοχή της Evergrande

Άλμα της τάξης του 17% εμφάνισε η μετοχή της China Evergrande Group, δίνοντας ένα προσωρινό τέλος στο μπαράζ απωλειών των τελευταίων ημερών, το οποίο είχε προκύψει υπό τον φόβο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. 

Η επιστροφή των αγοραστών συνιστά απόρροια της άμβλυνσης των ανησυχιών για τον κινεζικό κολοσσό, ο οποίος γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι θα αποπληρώσει κανονικά τους τόκους δύο ομολόγων, οι οποίοι λήγουν σήμερα. 

Για πολλούς αναλυτές, πάντως, ο γίγαντας του real estate εξακολουθεί να αποτελεί μια κινεζική Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας δύναται να προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις και να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών της κινεζικής οικονομίας (από 8,4% σε 8,1% για φέτος), λόγω των επιπτώσεων της Evergrande στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 28% του ΑΕΠ. 

Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η υπόθεση του κολοσσού παραμένει υπό έλεγχο και ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande έχει δανειστεί περίπου 88,5 δισ. δολάρια από τράπεζες κι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με περίπου το 50% να πρέπει να αποπληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο. 

Ανάμεσα στους πιστωτές είναι οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας, όπως οι Minsheng Banking, Agricultural Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, (και παρά τη σημερινή άνοδο) η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρές απώλειες σε επίπεδο 12μηνου, με τις σωρευτικές απώλειες να διαμορφώνονται σε περισσότερο από 80%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News