Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 16:51
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Θετική τάση με το βλέμμα στη Fed

Wall Street: Θετική τάση με το βλέμμα στη Fed

Θετικά πρόσημα εμφανίζει στην εκκίνηση της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά σχεδόν 200 μονάδες, καθώς βρίσκεται στο +0,51% και τις 34.093 μονάδες. Κατά 0,4% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ακολουθεί στο +0,21%. 

Η Federal Reserve στις 9.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής. Το διακύβευμα είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή του (tapering).   

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, έχει ξεκαθαρίσει ότι το tapering θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2021, διαμηνύοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και αύξηση των μηδενικών επιτοκίων.   

Το εγχείρημα της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά δύσκολο, καθώς αφενός θα πρέπει να προετοιμάσει τις αγορές για μια περίοδο, κατά την οποία η νομισματική χαλάρωση θα είναι μικρότερη, αφετέρου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, η οποία δοκιμάζεται από τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. 

Ταυτόχρονα, μια δεύτερη πηγή ανησυχίας για τις παγκόσμιες αγορές -αυτή της κινεζικής Evergrande- φαίνεται ότι σταδιακά αμβλύνεται, χάρη στις σημερινές διαβεβαιώσεις για την αποπληρωμή των κουπονιών των δύο ομολόγων, τα οποία λήγουν την Πέμπτη.  

Για πολλούς, βέβαια, ο κολοσσός του real estate εξακολουθεί να αποτελεί μια κινεζική Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας δύναται να προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις και να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις.  

Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η υπόθεση είναι υπό τον έλεγχό της και ότι δεν πρόκειται να συμβεί μια εναξέλεγκτη χρεοκοπία.   

Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande έχει δανειστεί περίπου 88,5 δισ. δολάρια από τράπεζες κι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με περίπου το 50% να πρέπει να αποπληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ανάμεσα στους πιστωτές είναι οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας, όπως οι Minsheng Banking, Agricultural Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News