Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 18:23
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Δεν πλήρωσε δύο δόσεις δανείων σε τράπεζες – Τι θα ακολουθήσει

Evergrande: Δεν πλήρωσε δύο δόσεις δανείων σε τράπεζες – Τι θα ακολουθήσει

Τις προθεσμίες αποπληρωμής δύο δόσεων δανείων, οι οποίες εξέπνεαν σήμερα, αθέτησε η China Evergrande Group, η οποία οδεύει με κεκτημένη ταχύτητα προς την στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. 

Η μη πληρωμή αφορούσε δύο διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και τους μεγαλύτερους πιστωτές του Ομίλου. Πάντως, τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η διοίκηση του κολοσσού είχε δηλώσει εκ των προτέρων αδυναμία. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή εξέλιξη προλειαίνει έτι περισσότερο το έδαφος για την αναδιάρθρωση του εταιρικού χρέους, μια διαδικασία που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Κίνας. 

Μέχρι στιγμής, είναι ασαφές αν οι δύο τράπεζες θα κηρύξουν και επισήμως την Evergrande σε κατάσταση χρεοκοπίας. Την Πέμπτη, πάντως, ακολουθεί και η προθεσμία πληρωμής δύο ομολόγων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρέος της κινεζικής εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 300 δισ. δολαρίων και ένα πιθανό «κανόνι» δύναται να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο του real estate. 

Άλλωστε, ο τελευταίος αποτελεί το 28% του κινεζικού ΑΕΠ, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές για τις παράπλευρες επιπτώσεις μια τυχόν κατάρρευσης της Evergrande. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Πεκίνου προσπαθεί να καθησυχάσει άπαντες, τονίζοντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο μιας χρεοκοπίας. 

Ωστόσο, όπως φάνηκε κι από την χθεσινή εικόνα των ξένων αγορών, οι οποίες έκλεισαν στο «κόκκινο» από την Ανατολή έως τη Δύση, οι διαβεβαιώσεις δεν πιάνουν προς ώρας τόπο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande έχει δανειστεί περίπου 88,5 δισ. δολάρια από τράπεζες κι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με περίπου το 50% να πρέπει να αποπληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ανάμεσα στους πιστωτές είναι οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας, όπως οι Minsheng Banking, Agricultural Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News