Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 12:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Evergrande: Το χαμηλό 11 ετών της μετοχής της «ξυπνάει» μνήμες 2008

Evergrande: Το χαμηλό 11 ετών της μετοχής της «ξυπνάει» μνήμες 2008

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα ετών έχει υποχωρήσει η μετοχή της κινεζικής, Evergrande, καθώς οι πιθανότητες να προβεί σε αθέτηση των οικονομικών της υποχρεώσεών, φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters, ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων στις 23 Σεπτεμβρίου, το οποίο αφορά τους τόκους για το ομόλογό της το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2022. Επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει ακόμη 47,5 εκατ. δολάρια για τόκους του ομολογιακού της δανείου με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2024. Σε περίπτωση που η κινεζική εταιρεία δεν μπορέσει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, ο κίνδυνος της κατάρρευσής της είναι κάτι παραπάνω από ορατός. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η μετοχή της εταιρείας «κατρακύλισε» σήμερα έως 19% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010. Αντίστοιχα η μετοχή του τμήματος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 12%, της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων 2% και της εταιρείας διαδικτυακών υπηρεσιών βίντεο κατά παραγγελία κατά 11,2%. 

Η περίπτωση της Evergrande «ξυπνάει» μνήμες 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers, περιβάλλοντας με ένα κλίμα ανασφάλειας τα χρηματιστήρια σήμερα, στα οποία καταγράφονται βαριές απώλειες

Η κινεζική εταιρεία με κύριο αντικείμενό της τις κατασκευές, έχει να διαχειρισθεί ένα χρέος που ξεπερνάει τα 300 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές αν δεν υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της και μάλιστα σύντομα, τότε η εταιρεία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαχειρισθεί το χρέος και θα αναγκασθεί να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Η ίδια η εταιρεία χθες Κυριακή ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να αποπληρώνει πελάτες στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας με ακίνητα. 

Ήδη μια από τις τράπεζες εκ των βασικών δανειστών της Evergrande έχει προβεί σε προβλέψεις για ενδεχόμενες ζημιές από τα δάνεια, ενώ κάποιοι πιστωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν μεγαλύτερο περιθώριο αποπληρωμής των οφεικών. 

Στο μεταξύ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο λένε στις τράπεζες να μεταθέσουν τις ημερομηνίες αποπληρωμής των υποχρεώσεων της εταιρείας, ή να μετακυλήσουν τα δάνεια, ενώ στις αγορές η αίσθηση είναι ότι ένα κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της εταιρείας είναι εξαιρετικά απίθανο να έρθει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News