Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 12:47
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Ποιος είναι ο «κόκκινος γίγαντας» που ταρακουνά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Evergrande: Ποιος είναι ο «κόκκινος γίγαντας» που ταρακουνά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Με χρέη που ξεπερνούν τα 300 δισ.  δολάρια και τη χρεοκοπία της να αναμένεται από μέρα σε μέρα, ο κινεζικός γίγαντας των ακινήτων Evergrande θεωρείται από πολλούς «η Lehman Brothers» της Κίνας.

Ποια είναι όμως, η εταιρεία που απειλεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη;

Ποια είναι η Evergrande

Ο όμιλος της Evergrande ιδρύθηκε από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που είναι γνωστός και ως Hui Ka Yan και ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.

Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της Κίνας αλλά και μέρος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.

Εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σέτζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η Evergrande έχει μεγάλη παρουσία στα οικιστικά ακίνητα και υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 1.300 projects σε τουλάχιστον 280 κινεζικές πόλεις.

Όμως έχει επενδύσει, επίσης, στα ηλεκτρικά οχήματα, τα θεματικά πάρκα, ενώ πουλά το δικό της εμφιαλωμένο νερό, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το 2010, αγόρασε και μία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία τώρα είναι γνωστή ως Guangzhou Evergrande. Η ομάδα αυτή χτίζει το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου του κόσμου, στο σχήμα ενός τεράστιου λουλουδιού και με κόστος 1,7 δισ. δολαρίων.

Γιατί έχει προβλήματα

Τα τελευταία χρόνια, τα χρέη της Evergrande γιγαντώθηκαν, καθώς η εταιρεία δανείστηκε για να χρηματοδοτήσει διάφορα projects. Θεωρείται ο πιο καταχρεωμένος κατασκευαστής στη χώρα, με υποχρεώσεις άνω των 300 δισ.  δολαρίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποίησε τους επενδυτές της ότι έχει προβλήματα ταμειακών ροών, λέγοντας ότι θα βρεθεί σε στάση πληρωμών εάν δεν μπορέσει να αντλήσει χρήματα γρήγορα.  

Αναλυτές πιστεύουν ότι η επέκτασή της σε άλλους τομείς ευθύνεται για τα προβλήματά της. Όμως τα προβλήματά της θεωρούνται χαρακτηριστικά των παθογενειών της κινεζικής οικονομίας, όπου οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης χρηματοδοτούνται μέσω χρεών.

Μπορεί να σωθεί η Evergrande;

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Evergrande ανακοίνωσε ότι προσέλαβε χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να τη βοηθήσουν να εκτιμήσει την κατάσταση. Οι εταιρείες αυτές ανέλαβαν να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές το ταχύτερο δυνατό, όμως η Evergrande τόνισε ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία απέτυχε να βρει αγοραστές για κομμάτια των δραστηριοτήτων της που επιδιώκει να πουλήσει. Προσπαθεί επίσης να πουλήσει τον ουρανοξύστη των γραφείων της στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο είχε αγοράσει αντί 1,6 δισ. δολαρίων το 2015.

Πότε θα ξέρουμε την τύχη της

Ήδη, η εταιρεία αντιμετωπίζει διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της, ενώ η μετοχή της  έχει χάσει το 80% της αξίας της από τις αρχές του έτους.  

Το πρώτο μεγάλο τεστ σε αυτή την κρίση έρχεται αυτή την εβδομάδα, καθώς η Evergrande καλείται να πληρώσει τόκους 83 εκατ. δολαρίων την Πέμπτη. Αναλυτές και εμπλεκόμενοι στις αγορές πιστεύουν ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να κάνει την πληρωμή. Όμως τεχνικά, δεν θα βρεθεί σε default παρά μόνο όταν κλείσουν 30  ημέρες χωρίς να μπορέσει να πληρώσει τους τόκους. Η S&P Global Ratings έκρινε χθες ότι ένα default είναι πιθανό.

Πώς θα τελειώσει αυτή η κρίση

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα παρέμβει για να περιορίσει τις επιπτώσεις, στην περίπτωση χρεοκοπίας της Evergrande.

«Οι  αρχές τελικά θα αναλάβουν να αποτρέψουν τον συστημικό κίνδυνο, ώστε να αγοράσουν χρόνο», εκτιμά η Citi, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες τράπεζες να πέσουν θύμα αυτής της κρίσης. Οι China Minsheng Banking Corp., Ping An Bank Co. και China Everbright Bank Co. θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εν μέσω ανησυχιών για το ντόμινο που θα μπορούσε να προκαλέσει η χρεοκοπία της Evergrande ανάμεσα στις εταιρείες και τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στα χρέη της, οι επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, με την Barclays να τονίζει ότι το περιβάλλον στις αγορές σήμερα δεν μοιάζει με εκείνο της εποχής της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

«Απλά δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να μετατραπεί ακόμα και μία μεγάλη χρεοκοπία σε μία στιγμή Lehman για την Κίνα», τονίζει ανάλυση του οίκου, εξηγώντας ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δούμε να παγώνει η αγορά των ομολόγων του κλάδου του real estate, τράπεζες απρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη και μεγάλα λάθη πολιτικής από τις αρχές.

Η UBS συμφωνεί ότι τα επίπεδα των χρεοκοπιών είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News