Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ο νέος κίνδυνος που απειλεί οικονομία, τραπεζικό σύστημα και αγορές

Κίνα: Ο νέος κίνδυνος που απειλεί οικονομία, τραπεζικό σύστημα και αγορές

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει δημιουργηθεί στην κινεζική επιχειρηματική σκηνή, το οποίο προκαλεί ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές. Αφενός η κινεζική οικονομία καταδεικνύει σημάδια επιβράδυνσης και σε κάθε περίπτωση βραδύτερης ανάκαμψης από την πανδημία σε σχέση με το προσδοκώμενο. Αφετέρου, τον τελευταίο μήνα το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που στοχεύει στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας έχει προκαλέσει κραδασμούς στα κινεζικά χρηματιστήρια. Πέραν αυτών όμως, επίκειται η κατάρρευση της Evergrande, μίας από τις μεγαλύτερες οικοδομικές επιχείρησεις στη χώρα.

Η Evergrande προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να κηρύξει πτώχευση λόγω των χρεών της που ανέρχονται συνολικά στα 300 δισ. δολάρια. Στην περίπτωση που δεν μπορέσει να συγκεντρώσει κάποιο ποσό για την αποπληρωμή των πιστωτών της, η χρεοκοπία της θα αποτυπωθεί σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κίνας. Ο όμιλος έχει ήδη διακόψει ορισμένες λειτουργίες της προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα αποθεματικά. Με αυτή τη διακοπή, όμως, η εταιρεία καθυστερεί την πρόοδο στον οικοδομικό κλάδο της Κίνας.

Διάχυτη είναι η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών. Ενδεικτικά, η μετοχή της Evergrande έχει υποχωρήσει κατά 72% από την αρχή του έτους. Αντιθέτως, η μετοχή της τεχνολογικής Alibaba, η οποία έχει βρεθεί υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών στην Κίνα, επίσης κινείται πτωτικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει υποχωρήσει τόσο.

Στην περίπτωση χρεοκοπίας της Evergrande, ενδέχεται να αποσταθεροποιηθούν οι κινεζικές αγορές και η οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με εκτίμηση του Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομολόγου εξειδικευμένου στα ζητήματα της Κίνας στο Capital Economics, το Πεκίνο κατά πάσα πιθανότητα θα παρέμβει, ώστε να μετριάσει τη ζημία. «Η ηγεσία της Κίνας ενδέχεται να διστάζει να διασώσει την Evergrande, καθώς θέλει να τιμωρεί την απερίσκεπτη συμπεριφορά των ιδιωτών επιχειρηματιών και να αποθαρρύνει τις επισφαλείς επενδύσεις. Ωστόσο, δεδομένου το μεγέθους της εταιρείας και του συστημικού της ρόλου, οι αξιωματούχοι θα μεσολαβούσαν, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει μία ομαλή αναδιάρθρωση στην περίπτωση χρεοκοπίας», δήλωσε ο Evans-Pritchard στο CNBC.

Η κινεζική οικονομία έχει ήδη αποσταθεροποιηθεί από την έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι κινεζικές αγορές έχουν συρρικνωθεί φέτος και οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες έχουν χάσει περίπου 3 τρισ. δολάρια από την αξία τους. Συνεπώς, μία τέτοια χρεοκοπία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News