Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 14:49
BUSINESS & FINANCE

Κινεζικές μετοχές: Πώς χάθηκε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε μία εβδομάδα

Κινεζικές μετοχές: Πώς χάθηκε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε μία εβδομάδα

Κεφαλαιοποίηση άνω των 560 δισ. δολαρίων εξανεμίστηκε στα κινεζικά χρηματιστήρια μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς τα funds εγκαταλείπουν όπως-όπως τις άλλοτε αγαπημένες μετοχές τους, εν μέσω ανησυχιών για την αυστηροποίηση της στάσης των εποπτικών αρχών. 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,8% σήμερα, ανεβάζοντας τις απώλειες της εβδομάδας στο 5,8%. Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το αποκορύφωμα του sell off της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. 

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές στη Σαγκάη, ενώ το γουάν οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο μηνών. 

«Πραγματικά, δεν υπάρχει μόνο ένα έναυσμα, αλλά πολλά κομμάτια που δημιουργούν το αφήγημα ότι πρέπει να μένει κανείς μακριά από την Κίνα», λέει στο Reuters ο Dave Wang, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Nuvest Capital στη Σιγκαπούρη. «Σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουμε αρνητικά νέα, επομένως, δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό δεν έχει τέλος». 

Μόνο αυτή την εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για τον ανταγωνισμό στον τεχνολογικό κλάδο, κάλεσε τα στελέχη της εταιρείας ακινήτων Evergrande για να τα προειδοποιήσει να μειώσουν το τεράστιο χρέος της εταιρείας και σύμφωνα με τα κρατικά media, προσανατολίζεται στην εποπτεία της αγοράς των ποτών. Οι κινήσεις αυτές στοχεύουν σε κλάδους τους οποίους προτιμούσαν οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων. 

Το επίκεντρο του sell off εντοπίζεται στον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος ήταν πολύ δημοφιλής με τους ξένους επενδυτές. Όμως, οι επενδυτές αυτοί αποχωρούν μαζικά, καθώς αδυνατούν πλέον να προβλέψουν το εποπτικό ρίσκο. 

Ο Hang Seng Tech index του Χονγκ Κονγκ έχει χάσει το 48% της αξίας του από τον Φεβρουάριο. Η μετοχή της Alibaba έχει πέσει στο μισό από τα υψηλά του Οκτωβρίου και της Tencent άγγιξε τα χαμηλά 14 μηνών. 

Στις ανησυχίες για το επόμενο βήμα των αρχών, έρχονται να προστεθούν οι φόβοι ότι η οικονομική ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση και η βιομηχανική παραγωγή κατεβάζουν ταχύτητες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News