Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 09:27
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Χαμηλότερη η ανάπτυξη στην Κίνα λόγω Evergrande

«O βασικός λόγος που επιβαρύνει τις προοπτικές είναι η επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων»

Fitch: Χαμηλότερη η ανάπτυξη στην Κίνα λόγω Evergrande

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την κινεζική οικονομία προχώρησε η Fitch, λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της αγοράς κατοικιών και των φόβων για κατάρρευση της Evergrande.

Η Fitch εκτίμησε ότι η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 8,1% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,4%, λέγοντας ότι «ο βασικός λόγος που επιβαρύνει τις προοπτικές είναι η επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων».

Η Κίνα ανέκαμψε γρηγορότερα από τις άλλες μεγάλες οικονομίες από την πανδημία του κορωνοϊού, όμως οι νέοι, αυστηρότεροι  κανόνες για τους κατασκευαστές έχουν προκαλέσει μία μεγάλη στροφή προς τη μείωση των χρεών στον κλάδο του real estate, φέρνοντας τον γίγαντα της Evergrande στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας έχει οδηγήσει τις τιμές των κατοικιών στην Κίνα σε πτώση 20% τον τελευταίο χρόνο.

Οι μετοχές της Evergrande έχουν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους φέτος, όμως σήμερα ανακάμπτουν σημειώνοντας κέρδη σχεδόν 20%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία θα μπορέσει να αποπληρώσει κάποια από τα χρέη των 300 δισ. δολαρίων που τη βαραίνουν.

Ο CEO της HSBC, η οποία έχει σημαντικές επενδύσεις στην Κίνα, εκτίμησε ότι τα προβλήματα της Evergrande θα επηρεάσουν τις αγορές, χωρίς, ωστόσο, να έχει άμεσες επιπτώσεις στην τράπεζα.

Θα πληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων η Evergrande 

Η μετοχή της Evergrande αντέδρασε σήμερα ανοδικά,  αφότου χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία θα μπορέσει να πληρώσει το κουπόνι κινεζικού ομολόγου, απομακρύνοντας για την ώρα τους φόβους μίας άμεσης χρεοκοπίας.

Η βασική μονάδα της Evergrande, Hengda Real Estate Group, ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει το κουπόνι του κινεζικού ομολόγου λήξης Σεπτεμβρίου 2025 στην ώρα της, την Πέμπτη. Πρόκειται για ποσό 232 εκατ. γουάν ή 35,88 εκατ. δολαρίων.

Αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι εάν η Evergrande θα μπορέσει να πληρώσει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων για άλλο ομόλογο που έχει πουλήσει σε ξένους επενδυτές, λήξης Μαρτίου 2022, που επίσης πρέπει να καταβληθούν την Πέμπτη. Στις 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσει επίσης 47,5 εκατ. δολάρια για ομόλογα λήξης Μαρτίου 2024.

Τα ομόλογα αυτά θα βρεθούν σε default εάν δεν γίνουν οι πληρωμές σε 30 ημέρες.

Η Evergrande απέτυχε να πληρώσει τόκους που έπρεπε να καταβληθούν τη Δευτέρα τουλάχιστον σε δύο τράπεζες.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι μία χρεοκοπία του κολοσσού με τα 300 δισ. δολάρια χρέη θα μπορούσε να «μολύνει» το κινεζικό αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μέσω ενός «contagion» σαν και αυτό που σημειώθηκε το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Επενδυτικοί οίκοι εκφράζουν την αισιοδοξία, πάντως, ότι η Evergrande δεν θα αποδειχθεί η κινεζική Lehman Brothers, ενδεχομένως γιατί οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν είτε για να τη στηρίξουν ή για να περιορίσουν το contagion.

Ποια είναι η Evergrande

Ο όμιλος της Evergrande ιδρύθηκε από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Xu Jiayin, που είναι γνωστός και ως Hui Ka Yan και ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.

Σήμερα, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate της Κίνας αλλά και μέρος του Global 500, δηλαδή των μεγαλύτερων σε τζίρο επιχειρήσεων του κόσμου.

Εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, έχει την έδρα της στην πόλη Σέτζεν και απασχολεί 200.000 άτομα. Από αυτήν εξαρτώνται, όμως, 3,8 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η Evergrande έχει μεγάλη παρουσία στα οικιστικά ακίνητα και υπερηφανεύεται ότι έχει πάνω από 1.300 projects σε τουλάχιστον 280 κινεζικές πόλεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News