Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 14:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύεται. 

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία άγγιξε το υψηλό 10 ετών τον Νοέμβριο, στο 5,1%, έναντι 4,2% που ήταν τον Οκτώβριο και έναντι στόχου για 2%.

Αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε τις αγορές, αποφεύγοντας την αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έκτοτε δικαιολογούσαν τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Όμως, η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει «θολώσει» τις προοπτικές της οικονομίας έκτοτε.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ 

Τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που εφάρμοσε για την πανδημία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο την εκτίναξη του πληθωρισμού και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που περιπλέκουν το τοπίο. 

Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της Federal Reserve μαρτυρούν το δύσκολο δίλημμα μπροστά στο οποίο έχουν βρεθεί οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες: Πρέπει να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τον πληθωρισμό, δίνοντας τέλος στην εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του άφθονου χρήματος ή να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα απέναντι στον άγνωστο παράγοντα της μετάλλαξης Όμικρον; 

Σε μία ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι policy makers, η Federal Reserve επιτάχυνε χθες το βράδυ την έξοδο από τα δικά της έκτακτα μέτρα στήριξης, προκειμένου να απαντήσει στην αύξηση του πληθωρισμού. 

Σε αντίθεση με τη Fed, η ΕΚΤ επιμένει ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και ποντάρει ότι θα αποκλιμακωθεί μέσα στο 2022, όταν θα επιλυθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα εξομαλυνθούν οι τιμές της ενέργειας. Συνεπώς, στην Ευρωζώνη, η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων παραμένει μακρινή, παρότι χώρες όπως η Γερμανία αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. 

Οι σημερινές αποφάσεις 

Στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ εδώ και καιρό, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία, το ύψους 1,85 τρισ.  ευρώ PEPP, θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί. 

Το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP αναμένεται να αναθεωρηθεί, προκειμένου να γίνει ομαλή η μετάβαση. Όμως, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσο απειλητικό είναι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, η ΕΚΤ μάλλον θα θελήσει να  διατηρήσει την ευελιξία της, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει την καθυστέρηση κάποιων αποφάσεων. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα μπορέσουν να στηρίξουν τις αποφάσεις τους στις αναθεωρημένες προβλέψεις των οικονομολόγων της τράπεζας, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο τους για 2% το 2022, πριν να πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο του 2023 και το 2024. 

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 2:45 το μεσημέρι ώρα Ελλάδα και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ 45 λεπτά αργότερα. 

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αγορές του προγράμματος PEPP θα πέσουν στα 50 δισ. ευρώ τον μήνα τον Φεβρουάριο από τα 68 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. 

Οι αγορές ομολόγων υπό το APP θα διπλασιαστούν στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Απρίλιο και στη συνέχεια σταδιακά θα μειωθούν για να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οκτώ χρόνια αφότου ξεκίνησαν. 

Η ΕΚΤ ενδεχομένως να κάνει αλλαγές στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν, σε ένα μέτρο μέσω του οποίου εκτιμάται ότι θα μπορέσει να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν συμμετέχουν στο APP, λόγω της junk αξιολόγησής τους. 

Οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης τον επόμενο Δεκέμβριο, όμως οι οικονομολόγοι διαφωνούν και δεν περιμένουν την αύξηση του κόστους δανεισμού πριν από το 2023. 

Τρεις αυξήσεις επιτοκίων «βλέπει» η Fed το 2022 

Δίδοντας το σήμα ότι o στόχος της για τον πληθωρισμό έχει πλέον εκπληρωθεί, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering από τα μέσα Ιανουαρίου, ολοκληρώνοντας το πανδημικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων το Μάρτιο αντί για τον Ιούνιο που είχε αναφέρει αρχικά. Την ίδια στιγμή, έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο τριών αυξήσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος, από μόλις μία που ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο. 

Πιο συγκεκριμένα, η Fed μειώνει τις αγορές ομολόγων της στα 30 δισ. δολάρια τον μήνα, αρχίζοντας από τα μέσα Ιανουαρίου, όπως ακριβώς είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.  

Στις νέες προβλέψεις που παρουσίασε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με 2,6% το επόμενο έτος συγκριτικά με το 2,2% που είχε αναφέρει το Σεπτέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5%. 

Ως εκ τούτου, οι διαμορφωτές πολιτικής της κρίνουν ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια από το σημερινό επίπεδο στο 0,90% έως τα τέλη του 2022, με τις επιτοκιακές αυξήσεις να συνεχίζονται και τα επόμενα δύο έτη: το  2023 θα φθάσουν στο 1,6% και το 2024 στο 2,1%, προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

Προς το παρόν, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 2% για αρκετό ακόμη διάστημα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κρίνει ότι η πιο ενδεδειγμένη πολιτική είναι να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα έως ότου η αγορά απασχόλησης φθάσει στο μέγιστο βαθμό δυναμικής της. 

«Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επιτόκια έως ότου η αγορά εργασίας επιτύχει πλήρη απασχόληση», αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της, η οποία άρχισε να προσδιορίζει πιο αναλυτικά την “ομαλοποίηση” της νομισματικής πολιτικής της, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των δυσμενών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς και οι ανισορροπίες στη ζήτηση που σχετίζονται με την πανδημία και την επαναλειτουργία της οικονομίας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη σημερινή άνοδο του πληθωρισμού, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει επίσης και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχον για την αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της νέας μετάλλαξης Όμικρον. 

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τις προοπτικές της οικονομίας. 

Η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της όπως άλλωστε αναμενόταν στο εύρος διακύμανσης μηδέν έως 0,25%, δεσμευόμενη να διατηρήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. 

Ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, η Fed αναμένει για το 2022 ποσοστό 4%, περισσότερο από το 3,8% που είχε προβλέψει το Σεπτέμβριο και υπερδιπλάσιο από τη σημερινή τάση. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News