Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 13:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ισχυρά κέρδη τα χρηματιστήρια με ώθηση από την ΕΚΤ

Πλέον «η μπάλα έχει έρθει στο γήπεδο» της ΕΚΤ

Ευρώπη: Ισχυρά κέρδη τα χρηματιστήρια με ώθηση από την ΕΚΤ

Σε υψηλές πτήσεις έχουν επιδοθεί σήμερα Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα η οποία κινείται στη σκιά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,50%, με όλους τους κύριους κλάδους του να παρουσιάζουν κέρδη και αυτούς της τεχνολογίας και των πρώτων υλών να προπορεύονται ενισχυόμενοι κατά σχεδόν 2,40%. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ξεχωρίζει κινούμενο υψηλότερα κατά 1,76% και ακολουθεί το Παρίσι με τον CAC 40 στο +1,46%, του Λονδίνου που κερδίζει περί του 1,27% και του Μιλάνου που βρίσκεται στο +1,14%. 

Πέραν των δύο προαναφερόμενων κλάδων, αυτός της ενέργειας επίσης παρουσιάζει ισχυρά κέρδη της τάξεως του 2,20%, εκμεταλλευόμενος την άνοδο που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. 

Χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έδωσε το σήμα για το κλείσιμο του κύκλου της υπερ-χαλαρής νομισματικής της πολιτικής την οποία ακολούθησε για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Πλέον ανοίγει ένας νέος κύκλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, οριοθετώντας τον Μάρτιο ως το χρονικό όριο στο οποίο θα μπει τέλος στις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος της για την πανδημία. Παράλληλα προανήγγειλε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 για να φθάσουν από το σημερινό επίπεδο στο 0,90%, με τις επιτοκιακές αυξήσεις να συνεχίζονται και τα επόμενα δύο έτη: το 2023 θα φθάσουν στο 1,6% και το 2024 στο 2,1%, προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

«Η μπάλα έχει έρθει στο γήπεδο» της ΕΚΤ και αποκτάει ιδιαίτερη σημασία τι θα ανακοινωθεί στις 14:45 ώρα Ελλάδος όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering – «Βλέπει» τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News