Business & Finance Κυριακή 22/08/2021, 20:00
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ευρώ: Πόσο εφικτό είναι το άλμα στο 1,20 έναντι του δολαρίου;

Ευρώ: Πόσο εφικτό είναι το άλμα στο 1,20 έναντι του δολαρίου;

Mετά από ένα μήνα στη διάρκεια του οποίου το ευρώ επηρεάστηκε από εξωγενείς παράγοντες, οι συναλλασσόμενοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα της Ευρωζώνης. 

Η καμπύλη μεταβλητότητας του ευρώ δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν ρίξει τώρα όλο το βάρος τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να δώσει μία πρώτη ένδειξη των προθέσεών της ως προς τη μείωση των αγορών ομολόγων. Traders στοιχηματίζουν ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα πυροδοτήσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα από ό,τι το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ του Αυγούστου.

Ακόμη ένα σημαντικό game changer για το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα είναι και οι γερμανικές εκλογές, καθώς η έκβασή τους θα καθορίσει εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. θα υιοθετήσει πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική. 

Οι παραπάνω παράγοντες σκιάζουν την προοπτική του ευρώ, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γόνιμο για μεταβλητότητα. Παρότι κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές περιμένουν ότι το νόμισμα θα ανακάμψει 2,6% έναντι του δολαρίου, από το σημερινό 1,1693 στο 1,20 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, η κίνηση των οψιόν δείχνει ότι αυτό μπορεί και να μην συμβεί, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική απέναντι στην επαναξιολόγηση της πολιτικής της ΕΚΤ, αναφέρει ο Λαρς Μέρκλιν, αναλυτής της Danske Bank. 

Από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιουλίου, το ευρώ βρίσκεται στο «έλεος» των διακυμάνσεων του δολαρίου. Υποχώρησε σε χαμηλό εννεαμήνου αυτή την εβδομάδα, καθώς η προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η ανησυχία για νέο κύμα κορωνοϊού έτρεψαν τους επενδυτές σε φυγή σε πιο ασφαλές ενεργητικό. 

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα λάβει απόφαση για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολογων το Σεπτέμβριο ή θα την αναβάλει για το τέλος του έτους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ΡΕΡΡ ολοκληρώνεται το Μάρτιο. «Η πιθανότητα νέων lockdowns το φθινόπωρο σε συνδυασμό με την προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού θα μπορούσαν να καταστήσουν την ΕΚΤ πιο επιφυλακτική», αναφέρει ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Του Λαν Νγκούγεν, θεωρεί ότι η πορεία του δολαρίου και όχι τόσο η πολιτική της ΕΚΤ, είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επαλήθευση της πρόβλεψής του ότι το ευρώ μπορεί να φθάσει το 1,20 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους. Στρατηγικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι το ευρώ θα σκαρφαλώσει στο 1,20 έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όμως η κίνηση της αγοράς οψιόν δίδει πιθανότητα μόλις 55% για ένα τέτοιο σενάριο.

Στρατηγικός αναλυτής της Nomura δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις γερμανικές εκλογές, σημειώνοντας ότι εάν οι Πράσινοι κάνουν την έκπληξη και αναδυθούν στο μεγαλύτερο κόμμα, τότε το ευρώ θα φθάσει πολύ γρήγορα το επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου, καθώς αυτό θα σήμαινε ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής και της δημοσιονομικής πολιτικής στη Γερμανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News