Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 18:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώ: Συνεχίζει ακάθεκτο μετά τα νέα μέτρα της ΕΚΤ 

Ευρώ: Συνεχίζει ακάθεκτο μετά τα νέα μέτρα της ΕΚΤ 

Απτόητο συνεχίζει το ευρώ το ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα έναντι του δολαρίου, μετά τα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ δεν επιφύλλασσαν καμία έκπληξη και επέκτειναν κατά 500 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), με το συνολικό ποσό τώρα να ανέρχεται στο 1,835 τρισ. ευρώ, ενώ παράλληλα παρατάθηκε η διάρκεια του προγράμματος κατά 9 μήνες έως το τέλη του α ΄ τριμήνου του 2022.

Παράλληλα όπως δήλωσε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, τα επιτόκια θα παραμείνουν ως έχουν για αρκετό διάστημα ακόμη, όπως και ο φθηνός δανεισμός προς τις τράπεζες. 

Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ δεν έτυχαν υπέρμετρου ενθουσιασμού από τους επενδυτές και τους αναλυτές, καθώς θεωρούν ότι το δ.σ. δεν εξάντλησε το περιθώριο που διαθέτει για να θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης, από τη δεύτερη επέλαση του κορωνοϊού. 

Ωστόσο παρά τις χλιαρές αντιδράσεις, το ευρώ δεν πτοήθηκε και συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να ενισχύεται περι του 0,49% στο 1,2128 και να παραμένει πλησίον του υψλού  2,5 ετών στο οποίο σκαρφάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα παρακολουθεί την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και γίνεται η δεύτερη κεντρική τράπεζα μετά από αυτή του Καναδά, που αναφέρεται στην ισοτιμία του νομίσματός της. 

Η ανοδική αυτή πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα και μετά τα θετικά νέα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, στράφηκαν προς τα περιουσιακά στοιχεία που εμπεριέχουν ρίσκο. 

Στο πλαίσιο αυτό γύρισαν την πλάτη τους στο δολάριο, καθώς είναι ένα νόμισμα το οποίο θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο από τους επενδυτές σε περιόδους αναταράξεων. 

Ωστόσο το αμερικανικό νόμισμα σε όλη τη διάρκεια του 2020, επιμένει να κινείται πτωτικά και αυτή η επιμονή του έχει θορυβήσει του κεντρικούς τραπεζίτες ανά τον κόσμο. 

Ακόμη μεγαλύτερη είναι σήμερα η ενίσχυση του ευρώ έναντι της βρετανικής στερλίνας, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 1,40%, στις 0,9140 πέννες. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News