Business & Finance Παρασκευή 2/04/2021, 19:59
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε άνοδο επέστρεψε το δολάριο μετά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση

Σε άνοδο επέστρεψε το δολάριο μετά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση

Eνισχύθηκε και πάλι το δολάριο στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω όμως περιορισμένου όγκου συναλλαγών εν όψει του Πάσχα των Καθολικών την Κυριακή, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας το Μάρτιο στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. 

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από πέρυσι τον Αύγουστο. Επίσης, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 468.000 έναντι 379.000 θέσεων που είχαν αρχικά αναφερθεί. «Το σημαντικό είναι ότι η τάση στην απασχόληση οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη όμως δεν βρισκόμαστε στα προ του περυσινού Μαρτίου επίπεδα. Η αγορά απασχόλησης εξακολουθεί να υπολείπεται από τα επίπεδα αυτά κατά 5% όμως συνεχίζουμε με μεγάλη πρόοδο», ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της TD Ameritrade. 

Aμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο δείκτης δολαρίου ξεπέρασε τις 93 μονάδες, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στις 92,959, εξακολουθώντας να παρουσιάζει άνοδο 0,1%. Σε εβδομαδιαία βάση, σημείωσε κέρδη για τρίτη διαδοχική φορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όσο θα κρατήσει και ο αντίκτυπος απο τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. 

Εναντι του ευρώ, το δολάριο κινήθηκε και πάλι στο 1,1777, κοντά σε υψηλό πενταμήνου. Εναντι του γιέν, παρέμεινε ελαφρώς ενισχυμένο στα 110,68 γιέν, όχι και πολύ μακρια από το υψηλό έτους, λίγο πιο κάτω από τα 111 γιέν, που άγγιξε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Η πρόσφατη εξασθένηση του γιέν αναμένεται να δώσει ανάσα στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας η οποία προσπαθεί να στηρίξει την εξαρτημένη από τις εξαγωγές οικονομία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους εμπόρους λιανικής, οι οποίοι επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος εισαγωγών, την ώρα που τα κέρδη τους έχουν ήδη πληγεί από την εξασθενημένη κατανάλωση λόγω Covid 19. 

To γιέν βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που οι εταιρείες βασίζουν τις προβλέψεις για την κερδοφορία τους. Η έρευνα tankan της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα έδειξε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις προβλέπουν ότι το δολάριο θα κινηθεί γύρω στα 106 γιέν στη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους που άρχισε την 1η Απριλίου, χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο των 110 γιέν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News