BUSINESS & FINANCE

Καμπανάκι για ΧΑ από BofA: Στους μεγάλους χαμένους από την επιβράδυνση της Κίνας

Η Κίνα μάλλον βρίσκεται μπροστά σε αλλαγές που συμβαίνουν μια φορά στα 20 χρόνια

Καμπανάκι για ΧΑ από BofA: Στους μεγάλους χαμένους από την επιβράδυνση της Κίνας

Η Κίνα πιθανότατα βιώνει μία αναδιάρθρωση της οικονομίας της που συμβαίνει μια φορά στα 20 χρόνια, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Bank of America, προειδοποιώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, τα μακροοικονομικά στοιχεία θα ξαφνιάσουν ακόμα και τους πιο απαισιόδοξους. Μπροστά στην επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ο αμερικανικός οίκος συγκαταλέγει το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανάμεσα στους χαμένους.

«Σε πλήρη αντίθεση με την άνθηση της οικονομικής δραστηριότητας αλλού, η Κίνα οδεύει προς μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης», τονίζουν οι αναλυτές της Bank of America, προβλέποντας μάλιστα ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 4% το 2022 (πρόκειται για την πιο απαισιόδοξη άποψη ανάμεσα σε όλους τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους).

Διαβάστε επίσης: Bank of America για αγορές: Οι «ταύροι» μπαίνουν σε καραντίνα

Παρά τη σοβαρή επιβράδυνση της οικονομίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα οδηγηθεί στην πολυαναμενόμενη χαλάρωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών. Αυτή η «στωική» -όπως την χαρακτηρίζει- προσέγγιση των policymakers απέναντι στην πτώση των μετοχών και των αγορών ακινήτων, αλλά και απέναντι σε ένα κύμα από χρεοκοπίες, κάνει τον οίκο να πιστεύει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία αναδιάρθρωση της κινεζικής οικονομίας που συμβαίνει μόνο μία φορά στα 20 χρόνια.  

Αντίστοιχες ριζικές αλλαγές στην κινεζική οικονομία συνέβησαν το 1978 με τους «Τέσσερις Εκσυγχρονισμούς» του Ντενγκ Σιαοπίνγκ και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος από τον Ζου Ρονγκτζί.

«Εάν είναι έτσι, τα στοιχεία από την Κίνα θα μπορούσαν να εκπλήξουν ακόμα και τους απαισιόδοξους, και είμαστε σε επιφυλακή για την επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου», σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America.

Καμπανάκι για ΧΑ από BofA: Στους μεγάλους χαμένους από την επιβράδυνση της Κίνας-1

Ανάμεσα στις επενδύσεις των αναδυόμενων αγορών που δέχονται πιέσεις όταν η Κίνα επιβραδύνει, ο οίκος ξεχωρίζει τις πρώτες ύλες, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Από τις επιμέρους αγορές, αυτές που επηρεάζονται αρνητικά είναι η Βραζιλία, η Χιλή και η Αργεντινή από τη Λατινική Αμερική αλλά και η Ελλάδα, η Τσεχία και η Πολωνία από την Ευρώπη. Σαουδική Αραβία, Ινδία και Ταϊλάνδη βρίσκονται στο άλλο άκρο, ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται λιγότερο.

Τα στοιχεία της Bank of America για τις αποτιμήσεις των αγορών αυτών δείχνουν ότι το ΧΑ εμφανίζει P/E στο 12,8 (δηλαδή σε discount 2,1% έναντι του μέσου όρου 10ετίας) και P/B στο 2,8 (δηλαδή σε premium 77,8% έναντι του μέσου όρου 10ετίας).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News