BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές

Το περιβάλλον στην Ευρωζώνη φαίνεται πολύ ενθαρρυντικό

JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές

Να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις στα χρηματιστήρια σαν μια ευκαιρία για αγορές συστήνει η JP Morgan στους επενδυτές που έχουν ορίζοντα 3-6 μηνών ή και μεγαλύτερο. Μάλιστα, ο οίκος δηλώνει overweight στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης και προτιμά τις αγορές της περιφέρειας έναντι εκείνων του πυρήνα. Μάλιστα, από τα στοιχεία της JP Morgan για τις αποτιμήσεις προκύπτει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ανάμεσα στα ελκυστικότερα της Ευρώπης.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan σε νέα έκθεση στρατηγικής τους, οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Κίνα θα  υποχωρήσουν, τα εμπόδια από τη μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται επίσης να μετριάζονται, οι κυβερνήσεις θα ρίξουν και άλλο χρήμα στις οικονομίες, οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές και οι επενδυτές θα νιώσουν πιο άνετα με το tapering (δηλαδή τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) της Fed.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέφτει στις προτιμήσεις της Bank of America

Σε αυτό το περιβάλλον, η JP Morgan δηλώνει overweight στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, έναντι της neutral στάσης της απέναντι στις αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και της σύστασης underweight σε Ελβετία, Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία.

«Το περιβάλλον στην Ευρωζώνη φαίνεται πολύ ενθαρρυντικό σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, την ανάπτυξη και τα επίπεδα των μέτρων στήριξης. Η Ευρωζώνη προσφέρει ισχυρή ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη, εμφανίζει φθηνές αποτιμήσεις και ωφελείται από τα σταθερά spreads της περιφέρειας», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές-1

Επιπλέον, σημειώνουν, το Ταμείο Ανάκαμψης τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι και η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική. Άλλωστε, η στροφή των επενδυτών στις μετοχές αξίας ωφελεί την περιοχή αυτή.

JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές-2

«Μέσα στην Ευρωζώνη, προτιμούμε τους εγχώριους παίκτες έναντι των εξαγωγέων και την περιφέρεια έναντι του πυρήνα», σημειώνεται.

Μάλιστα, τα στοιχεία του οίκου μαρτυρούν ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι από τα φθηνότερα της περιοχής, την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τις οποίες μεταφέρει η JP Morgan μιλούν για ανάπτυξη 5,3% στην Ελλάδα φέτος και 4,5% το 2022.

JP Morgan: Συστήνει αγορές στην πτώση των χρηματιστηρίων – Πολύ φθηνές οι ελληνικές μετοχές-3

Ειδικότερα, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν forward P/E στο 13, έναντι 12,9 που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος τους. Με βάση αυτό το κριτήριο, παρουσιάζουν discount 10% έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης P/Book του ΧΑ διαμορφώνεται στο 1, έναντι 1,8 που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος  και σε discount 53% έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μερισματική απόδοση 2,7% και αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή κατά 17% το 2022 και 7% το 2023.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News