Business & Finance Κυριακή 26/09/2021, 13:00
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Γιατί κάποιες κυβερνήσεις τα «βάζουν» με τα κρυπτονομίσματα

Γιατί κάποιες κυβερνήσεις τα «βάζουν» με τα κρυπτονομίσματα

Κυβερνήσεις, όπως η Κίνα, δεν αποφασίζουν ξαφνικά να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, επειδή αναμένουν ότι η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται θα καταρρεύσει. Είναι επειδή θέλουν να πρωτοστατήσουν σε ένα πείραμα που διακυβεύονται τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Με την τελευταία της κίνηση, η Κίνα ενώνει τις δυνάμεις της με μία μικρή λίστα χωρών που τάσσονται κατά των κρυπτονομισμάτων και οι οποίες κινούνται σε αντίθεση κατεύθυνση από το Ελ Σαλβαδόρ. Στις ΗΠΑ, όπου οι συναλλαγές σε bitcoin επιτρέπονται μεν αλλά οι ρυθμιστικές αρχές ασκούν αυστηρό έλεγχο, ορισμένοι βλέπουν τα μέτρα καταστολής της Κίνας ως μία ευκαιρία. 

Η κατανόηση των πολλών διαστάσεων αυτής της πολύπλευρης μάχης για τον έλεγχο της αγοράς θα είναι το «κλειδί» για τα εκατομμύρια των επενδυτών που ελπίζουν να «εξαργυρώσουν την τρέλα» των κρυπτονομισμάτων. Η μάχη αναμένεται να δοθεί μέσα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, όπου κάθε μέρα εμφανίζονται νέα προϊόντα που συνδέονται με το Bitcoin. Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη συμμετέχουν σε αυτή την φρενίτιδια, όπως και τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Σε γενικές γραμμές, η μάχη αυτή θα επηρεάσει και τις κοινωνικές συζητήσεις για τα πάντα, από την κλιματική αλλαγή έως την ανισότητα και το εμπόριο έως την αγορά συναλλάγματος. Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – ΗΠΑ και Κίνα – προσπαθούν να εποπτεύσουν την αγορά θα καθορίσει και το μέγεθος των επιπτώσεων.

«Η αγορά κρυπτονομισμάτων έγινε υπερβολικά μεγάλη για να αγνοηθεί. Αποτελεί σήμερα μία αγορά αξίας 2 τρισ.δολαρίων και κάθε μεγάλη επενδυτική τράπεζα της Wall Street βοηθά τους επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή», αναφέρει ο Μάτ Χούγκαν, επικεφαλής επενδύσεων της Bitwise Asset Management.  

Οι παρεμβάσεις της Κίνας στην αγορά κρυπτονομισμάτων χρονολογούνται από το 2013, όμως η τελευταία ήταν η πιο καθοριστική. Αντ΄αυτού όμως, το Πεκίνο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό του ψηφιακό νόμισμα και η Κίνα είναι μόλις μία από τις 81 χώρες που εξετάζουν να προωθήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Την αρχή έκαναν η Βενεζουέλα και η Εσθονία για να προστεθούν εν συνεχεία και άλλες, όμως είναι κατανοητό ότι η Κίνα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων θα αποκτήσει προβάδισμα όταν θα αρχίσει να κυκλοφορεί το ψηφιακό γιουάν, αρχίζοντας απο τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Ηδη, κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να απαγορεύσουν στους Αμερικανούς αθλητές να χρησιμοποιήσουν το e-γιουάν όσο θα είναι στην Κίνα. 

 

A gauge of some of the largest cryptocurrencies declined Friday

 

Οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μέτρα καταστολής των κρυπτονομισμάτων για δύο λόγους, εξηγούν αναλυτές. Πρώτον, θέλουν να κάμψουν τη δραστηριότητα mining που είναι υπερβολικά ενεργοβόρος και δεύτερον θέλουν να μπορούν να ελέγχουν τις συναλλαγές σε νομίσματα και ταυτόχρονα να εξαλείψουν την οιανδήποτε πρόκληση για τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News