Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 16:45
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ψηφιακό γιουάν: Είναι απειλή για το αμερικανικό δολάριο;

Ψηφιακό γιουάν: Είναι απειλή για το αμερικανικό δολάριο;

Η Κίνα υποσκελίζει τις ΗΠΑ σε επίπεδο καινοτομίας στις online αγορές χρήματος, δημιουργώντας προκλήσεις στο καθεστώς του αμερικανικού δολαρίου ως de facto αποθεματικού νομίσματος. Περίπου 80 χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας – βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ψηφιακού νομίσματος που θα εκδοθεί από τις κεντρικές τους τράπεζες. Πρόκειται για μία μορφή χρήματος που τίθεται υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών αλλά θα είναι ψηφιακό. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα με το ψηφιακό γιουάν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες της, ενώ ακόμη οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στάδιο έρευνας. 

Αυτή τη στιγμή η Πρωτοβουλία για το Ψηφιακό Νόμισμα του ΜΙΤ και η περιφερειακή κεντρική τράπεζα της Βοστώνης εκπονούν μελέτες για τον αντίκτυπο που θα έχει ένα ψηφιακό νόμισμα στη ζωή των Αμερικανών. Το ιδιωτικό απόρρητο αποτελεί ένα σημείο μεγάλης ανησυχίας και γι΄αυτό το λόγο ερευνητές και αναλυτές παρακολουθούν την κυκλοφορία του ψηφιακού γιουάν στην Κίνα. 

«Πιστεύω ότι στην περίπτωση του ψηφιακού δολαρίου, η ιδιωτικότητα θα είναι ένα μεγάλο θέμα. Οι ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετική χώρα από την Κίνα», αναφέρει ο διευθυντής του ΜΙΤ για την πρωτοβουλία του ψηφιακού νομίσματος. 

Ακόμη μία ανησυχία είναι ο βαθμός πρόσβασης. Σύμφωνα με έρευνα του Pew, το 7% των Αμερικανών δηλώνουν ότι δεν κάνουν χρήση του Διαδικτύου. Για τους Μαύρους Αμερικανούς, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9%, ενώ για τους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω αυξάνεται στο 25%. Αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζουν οι ερευνητές του ΜΙΤ. 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής της ψηφιακής πρωτοβουλίας του ΜΙΤ, αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουν οι ΗΠΑ προτού προχωρήσουν στο ψηφιακό νόμισμα είναι ότι το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα στην παγκόσμια οικονομία. 

Για το λόγο αυτό, πολλοί βλέπουν το ψηφιακό γιουάν ως σοβαρή απειλή. «Το ψηφιακό γιουάν είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση που έχουμε δει τα τελευταία 30 ή 40 χρόνια. Θα δώσει τη δυνατότητα στην Κίνα να έχει πρόσβαση στα πάντα», αναφέρει ερευνητής της Hayman Capital Management. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News