Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 08:43
BUSINESS & FINANCE

Ebury: Τι θα σήμαινε μία πιθανή κατάρρευση της Evergrande για τις αγορές;

Ebury: Τι θα σήμαινε μία πιθανή κατάρρευση της Evergrande για τις αγορές;

Την εκτίμηση ότι οι συνέπειες από μία κατάρρευση της Evergrande θα περιοριστούν εκφράζουν οι αναλυτές της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Κατά την άποψή τους, ενώ είναι απίθανη η πλήρης διάσωση της εταιρείας ακινήτων από το Πεκίνο, εντούτοις η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη διαχείριση της κατάρρευσης, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της.

Οι αναλυτές της Ebury, Enrique Díaz-Alvarez, Matthew Ryan, Roman Ziruk και Itsaso Apezteguia, εξηγούν ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος από τη συνεχιζόμενη κατάρρευση του κορυφαίου κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας, Evergrande για τις χρηματοπιστωτικές αγορές αυτόν τον μήνα.

Τι είναι η Evergrande, γιατί είναι θέμα στις ειδήσεις και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η πιθανή κατάρρευσή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές; 

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στην Κίνα, βρίσκεται στον αριθμό 122 στη λίστα Fortune 500 και ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο όσον αφορά τα έσοδα. Μόνο στην Κίνα, η Evergrande κατέχει περισσότερα από 1.300 έργα σε σχεδόν 300 πόλεις, ενώ διεύρυνε τις δραστηριότητές της επενδύοντας –μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων- σε ηλεκτρικά οχήματα, τρόφιμα, ποτά, σπορ και θεματικά πάρκα.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εταιρείας τα τελευταία χρόνια τροφοδοτήθηκε από υπερβολικό δανεισμό. Η Evergrande έχει συγκεντρώσει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει ενημερώσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ταμειακών ροών και ότι μπορεί να αθετήσει τις τεράστιες υποχρεώσεις της. Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η απόκλιση της εταιρείας από το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο φταίει για τις αποτυχίες της, αν και η  πτώση της μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με τη στάση της Κίνας απέναντι στο χρέος παρά με οτιδήποτε άλλο.

Όπως και να έχει, η επικίνδυνη οικονομική δυσπραγία της εταιρείας έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και φόβο ότι ο αντίκτυπος στον κινεζικό τομέα ακινήτων και της οικονομίας, ή ακόμη και μια κατάρρευση «τύπου Lehman», θα μπορούσε να είναι ένα ενδεχόμενο. Η είδηση ότι η Evergrande συμφώνησε σε μια συμφωνία για τον διακανονισμό επιτοκίου περίπου 36 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα από τα εγχώρια ομόλογά της που θα έληγε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, κάπως μετρίασε την ανησυχία των επενδυτών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την πληρωμή τόκων 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται σε ομόλογο σε δολάριο την ίδια ημέρα. Η εταιρεία έχει, βέβαια, περίοδο χάριτος 30 ημερών για την πραγματοποίηση αυτής της πληρωμής.

Είναι υπερβολικοί οι φόβοι για τον αντίκτυπο της Evergrande;

Παρά την υστερία των μέσων ενημέρωσης, πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες αυτές είναι υπερβολικές και ότι οι συνέπειες από μία κατάρρευση της Evergrande θα περιοριστούν. Από το χρέος της εταιρείας αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το οποίο ισοδυναμεί μόνο με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας), μόνο ένα σχετικά μικρό μέρος (περίπου 30%) είναι υποχρεώσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά, με λίγο πάνω από 11% (περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια) δάνεια από κινεζικές τράπεζες. Αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 0,12% του συνόλου των δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας, τα οποία ανέρχονται σε πάνω από 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις πιθανότατα θα είναι ήσσονος σημασίας, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο όπου η εταιρεία έπρεπε να αθετήσει τις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της με αμελητέες πιθανότητες ανάκτησης χρέους.

Ενώ το άγχος έχει εξαπλωθεί στις εταιρείες του κλάδου, η Evergrande φαίνεται να βρίσκεται σε μια μοναδικά αδύναμη θέση. Λόγω του εξαιρετικά κυκλικού χαρακτήρα της αγοράς ακινήτων της Κίνας, η κυβέρνηση εισήγαγε μια νέα πολιτική «τριών κόκκινων γραμμών» πέρυσι με σκοπό να διασφαλίσει χαμηλούς δείκτες υποχρέωσης προς περιουσιακά στοιχεία και καθαρούς συντελεστές ανταλλαγής και αναλογία μετρητών προς βραχυπρόθεσμο χρέος περισσότερο από 1.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σχεδόν οι μισοί από τους 66 μεγάλους κατασκευαστές της Κίνας πληρούσαν και τις τρεις απαιτήσεις, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τον περασμένο Δεκέμβριο (21%). Η Evergrande, από την άλλη, έχει παραβιάσει και τις τρεις. Επιπλέον, μια μαζική πώληση, στην οποία τα περιουσιακά στοιχεία της Evergrande θα έβγαιναν κερδισμένα, είναι απίθανη κατά την άποψή μας. Ένα τέτοιο γεγονός δε θα επιτραπεί από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ η αγορά αποθέματος σε μειωμένες τιμές μπορεί να οδηγήσει και άλλους κατασκευαστές να παραβιάσουν τον κανόνα των «τριών κόκκινων γραμμών».

Τα χειρότερα σενάρια υποθέτουν επίσης ότι οι κινεζικές αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μετριάσουν το πλήγμα στις αγορές και την εγχώρια οικονομία. Ενώ είναι απίθανη η πλήρης διάσωση από το Πεκίνο, πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει στη διαχείριση της κατάρρευσης αναδιαρθρώνοντας το χρέος της εταιρείας. Είναι απίθανο οι αρχές να μείνουν αδρανείς εάν η κατάρρευση της εταιρείας απειλήσει τη συνολική υγεία του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πώς αντέδρασαν οι χρηματοοικονομικές αγορές μέχρι τώρα;

Όπως συμβαίνει συχνά, έχουμε δει πολλούς τρομολαγνικούς τίτλους, και όμως η αντίδραση στις χρηματοοικονομικές αγορές ήταν μάλλον περιορισμένη. Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα νομίσματα κινδύνου γνώρισαν ένα μικρό sell-off στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αν και αυτές οι κινήσεις ήταν, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, σχετικά μικρές. Ακόμη και το κινεζικό γουάν, το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει περιορισμένη μεταβλητότητα, έχει υποχωρήσει κατά περίπου μισό τοις εκατό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η αντίδραση στα χρηματιστήρια ήταν ελαφρώς πιο έντονη, αν και οι κινήσεις που σημειώθηκαν ήταν συγκριτικά μετριοπαθείς και δεν μοιάζουν με πωλήσεις πανικού. Ο δείκτης Shanghai Composite μειώνεται μόνο κατά περίπου 3,5% από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται άνετα υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και το κλείσιμο των κινεζικών αγορών τη Δευτέρα και την Τρίτη την περασμένη εβδομάδα μπορεί να έχει περιορισμένες απώλειες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, γνώρισε μεγαλύτερο sell-off, πέφτοντας στην πιο αδύναμη θέση του από τον Οκτώβριο. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός είναι ήδη σε τροχιά sell-off από τον Φεβρουάριο.

Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι συνέπειες από την κατάρρευση της Evergrande πιθανότατα θα είναι περιορισμένες. Ενώ πιστεύουμε ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων, το κινεζικό τραπεζικό σύστημα είναι αρκετά μεγάλο και φαίνεται αρκετά ανθεκτικό για να αντέξει τις συνέπειες. Κατά την άποψή μας, ο κύριος κίνδυνος για την ανάπτυξη προέρχεται από την επιβράδυνση των επενδύσεων σε έργα ακινήτων τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες περίπου. Είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε το μέγεθος της πιθανής επιβράδυνσης της δραστηριότητας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να δούμε αρνητικές επιπτώσεις στις δαπάνες των καταναλωτών, πέρα από την αδυναμία που προκαλείται από τις διαταραχές που έχουν προκληθεί από την πανδημία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News