Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 09:27
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Υποβάθμιση από Fitch, μία βαθμίδα πάνω από το default

Evergrande: Υποβάθμιση από Fitch, μία βαθμίδα πάνω από το default

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Evergrande από CC σε C, δηλαδή μόνο μία βαθμίδα πάνω από το default,  προχώρησε η Fitch, αφότου ο κινεζικός γίγαντας του real estate πιθανότατα έχασε την πληρωμή κουπονιού για δολαριακό ομόλογο που έπρεπε να είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα.

Επισήμως, η εταιρεία δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα πλέον να μετρούν οι 30 ημέρες της περιόδου χάριτος. Εάν δεν γίνει η πληρωμή σε αυτό το διάστημα, η Evergrande θα βρεθεί σε default.

Η εταιρεία ακινήτων με τα 300 δισ. δολάρια των χρεών, που απειλεί να ταρακουνήσει την κινεζική αλλά και ενδεχομένως την παγκόσμια οικονομία, έχει άλλη μία πληρωμή κουπονιού σε δολαριακό ομόλογο να κάνει σήμερα.

Στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει ρευστότητα, η Evergrande ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το αξίας 1,5 δισ. δολαρίων ποσοστό της στην Shengjing Bank σε μία κρατική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων.

Η μετοχή της Evergrande ενισχύθηκε έως και 16,9% την Τετάρτη, ανεβάζοντας τα κέρδη της για τις τελευταίες τρεις ημέρες στο 32%.

Ήδη, η Fitch έχει ανακοινώσει και την υποβάθμιση των προβλέψεών της για την κινεζική οικονομία, λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση της αγοράς κατοικιών και των φόβων για κατάρρευση της Evergrande. Η Fitch εκτίμησε ότι η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 8,1% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,4%, λέγοντας ότι «ο βασικός λόγος που επιβαρύνει τις προοπτικές είναι η επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων».

Στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2021 προχώρησε και η Goldman Sachs, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει ένα ακόμα σοκ για την ανάπτυξη, με τη μορφή των περιορισμών στην κατανάλωση ενέργειας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Ο επενδυτικός οίκος περιμένει τώρα ανάπτυξη 7,8% στην Kίνα φέτος, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων που μιλούσαν για ρυθμούς 8,2%.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News