Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 11:13
BUSINESS & FINANCE

Μετά τη σιωπή της Evergrande: 30 ημέρες αγωνίας και σεναρίων

Μετά τη σιωπή της Evergrande: 30 ημέρες αγωνίας και σεναρίων

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι ομολογιούχοι της Evergrande, οι επενδυτές, οι αναλυτές και οι αρχές σε όλο τον κόσμο, καθώς ο καταχρεωμένος γίγαντας των ακινήτων επιλέγει την τακτική της σιωπής. Η χθεσινή ημέρα, όταν η κινεζική εταιρεία έπρεπε να πληρώσει κουπόνι ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογο που έχει πουλήσει σε ξένους επενδυτές, πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ένας μήνας αβεβαιότητας, καθώς η αγορά θα παρακολουθεί τη στάση που θα τηρήσει η Evergrande κατά την περίοδο χάριτος των 30 ημερών.  Ακόμα και εάν δεν έχει κάνει την πληρωμή του κουπονιού, η εταιρεία δεν βρίσκεται –τεχνικά τουλάχιστον- ακόμα σε default, καθώς κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο εφόσον εκπνεύσει και η περίοδος χάριτος.

Παρόλα αυτά, η μετοχή της Evergrande αντιδρά με πτώση άνω του 10%, έπειτα από το χθεσινό ράλι του 17%. Βουτιά 23% σημειώνει και η μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων της China Evergrande New Energy Vehicle Group, αφότου έγινε γνωστό ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε καταβολές μισθών και υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση της περιόδου χάριτος για να αποπληρώσουν ομολόγα. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια, η Glorious Property Holdings είχε κάνει σχετικές πληρωμές ακόμα και την τελευταία ημέρα.

Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η Evergrande θα βρεθεί τελικά σε default. Πάντως, οι κινεζικές αρχές λέγεται ότι έχουν προειδοποιήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες για την πιθανή χρεοκοπία της εταιρείας. Η έκκλησή τους να είναι έτοιμες για μία «καταιγίδα» θεωρείται ενδεικτική της απροθυμίας του Πεκίνου να διασώσει τον κολοσσό των ακινήτων με τα 300 δισ. δολάρια των χρεών.

Από την άλλη πλευρά, η ιστοσελίδα Asia Markets μετέδωσε χθες ότι η κινεζική κυβέρνηση οριστικοποιεί μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση της Evergrande με τη στήριξη κρατικών επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η συμφωνία λέγεται ότι προβλέπει τη διάσπαση του ομίλου σε τρία κομμάτια.

Πάντως, εάν τελικά η Evergrande ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο χωρίς default, τα βλέμματα θα στραφούν στις πληρωμές τόκων που πρέπει να κάνει η εταιρεία τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Λαγκάρντ: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande

Η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande είναι «περιορισμένη», εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που υπάρχουν ανησυχίες ότι η κατάρρευση της καταχρεωμένης κινεζικής εταιρείας θα συμπαρασύρει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όπως είπε στο CNBC η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την υπόθεση. «Το κοιτάζουμε. Το παρακολουθούμε και είχα μία ενημέρωση την Πέμπτη γιατί πιστεύω ότι όλες οι αγορές είναι αλληλένδετες», σημείωσε.

«Έχω πολύ ζωντανές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Κίνα, οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», τόνισε, αναφερόμενη στην Evergrande.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη για την πιθανότητα ενός χαοτικού φαινομένου ντόμινο με διεθνείς προεκτάσεις στην περίπτωση κατάρρευσης της Evergrande, η Λαγκάρντ απάντησε: «Όπως σας είπα, αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι επιπτώσεις και η έκθεση έχουν ως επίκεντρο την Κίνα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις ΗΠΑ, αλλά μπορώ να πω ότι για την Ευρώπη, η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη».

Παρόμοια στάση είχε τηρήσει την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News