Business & Finance Πέμπτη 16/12/2021, 14:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατεβάζει ταχύτητα η ΕΚΤ: Τέλος το PEPP από τον Μάρτιο του 2022 – «Παράθυρο» για Ελλάδα

Σταδιακή η στροφή της νομισματικής πολιτικής - Έμμεση παράταση στο PEPP για την Ελλάδα, με επανεπενδύσεις ή και αγορές ομολόγων

Κατεβάζει ταχύτητα η ΕΚΤ: Τέλος το PEPP από τον Μάρτιο του 2022 – «Παράθυρο» για Ελλάδα

Σε μια πιο σταδιακή αντίδραση από τη Fed απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό, η ΕΚΤ χαμηλώνει τον ρυθμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP και το τερματίζει τον Μάρτιο του 2022. Αφήνει παράθυρο ευελιξίας για την ελληνική περίπτωση. Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια.

Στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), με το οριστικό του τέλος τον Μάρτιο του 2022. Η διαφοροποίηση που υπήρξε ήταν αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της επανεπένδυσης των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετατέθοντας από το τέλος του 2023 στα τέλη του 2024. 

«Ανοιχτό παράθυρο» για Ελλάδα μετά το ΡΕΡΡ

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η πανδημία έδειξε ότι, κάτω από ακραίες συνθήκες, η ευελιξία στον σχεδιασμό και την αγορά περιουσιακών στοιχείων, βοήθησε ούτως ώστε η νομισματική πολιτική να έχει αποτέλεσμα. «Στο πλαίσιο της εντολής μας, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής όποτε διακρίνουμε απειλές γι αυτή οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα των τιμών. Ειδικότερα, σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες τις περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από τις μετατροπές των εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή των αγορών των τίτλων από τη χώρα αυτή, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν κριθεί απαραίτητο, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν τα αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία». Επί της ουσίας η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έστω και «πλαγίως» με τις επανεπενδύσεις του ΡΕΡΡ να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων χρέους. 

Υπενθυμίζεται, ότι το PEPP λειτούργησε ως σωσίβια λέμβος για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑPP, ελλείψει επενδυτικής βαθμίδας.

Μεγαλώνει το ΑΡΡ

Παράλληλα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διευρύνοντας τον ρυθμό αγορών του κανονικού της προγράμματος αγορών ομολόγων (ΑΡΡ) ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Αρχής γενομένης από το β΄ τρίμηνο το ΑΡΡ θα αυξηθεί στα 40 δισ. ευρώ το μήνα, ωστόσο το γ΄ τρίμηνο θα μειωθεί στα 30 δισ. Ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο θα επανέλθει στα τωρινά επίπεδα των 20 δισ. ευρώ. 

Στην ανακοινωσή της η ΕΚΤ τονίζει ότι η απόσυρση του ΡΕΡΡ γίνεται αφενός στο πλαίσιο των μέτρων για να επιβραδυνθεί ο καλπάζων πληθωρισμός στον επίσημο στόχο της του 2%, ωστόσο κρίνεται επιτακτικό το ΑΡΡ να μεγαλώσει μεσοπρόθεσμα ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλο κενό ρευστότητας στις αγορές (υπενθυμίζεται ότι το ΡΕΡΡ ανήλθε στο 1,85 τρισ. δολάρια).

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αναφορικά με τα επιτόκια, η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή όχι μόνο τα διατήρησε στο ίδιο επίπεδο (-0,50%, 0% το χρηματοδότησης μίας ημέρας), αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην ανακοίνωσή της για το ενδεχόμενο αύξησής της, σε αντίθεση με τη Fed που χθες εξήγγειλε ότι θα αυξήσει από το 2022 τα επιτόλια οριοθετώντας και που θέλει να φθάσουν (0,90%).

Άλλωστε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων από το ιστορικό χαμηλό του 0,10% στο 0,25%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fed: Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering – «Βλέπει» τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022

Αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News