ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση – Κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Στο -0,4% και τις 876 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Άνευρη συνεδρίαση – Κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Νευρικότητα και μεταβλητότητα επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, τηρώντας στάση αναμονής, εν μέσω των συνεχών εξελίξεων γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή μεταβολή κατά -0,04% και διαμορφώθηκε στις 876,89 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (877,24 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων ανήλθε σε 10 μονάδες (από 869,85 έως 879,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 47,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια «άγευστη» συνεδρίαση, όπου το πρόσημο εναλλασσόταν διαρκώς, οι επενδυτές επέδειξαν έντονη νευρικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δείγμα της ανησυχίας για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, μετά και τις τελευταίες υγειονομικές εξελίξεις.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, όπου η μετοχή της Lamda Development διολίσθησε κατά 1,5% και απώλεσε τα 7 ευρώ. Κατά 2% μειώθηκε και η μετοχή της Sarantis, με τη μετοχή της Viohalco να κλείνει στο -1,8%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ αντιστάθηκε στις ρευστοποιήσεις και ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,5% και τα 9,60 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 1,2% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Σημαντικές βοήθειες πρόσφερε και η μετοχή της Eurobank, η οποία επανήλθε στο 0,90 ευρώ.

Μεταβλητότητας συνέχεια στη Λ. Αθηνών 

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα διανύουμε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι αγορές καλούνται να διαχειριστούν δύο παράλληλες και συνάμα αλληλο-συμπληρώμενες εξελίξεις.   

Αφενός τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία απειλεί τις οικονομίες με την επαναφορά των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου τη νομισματική πολιτική, με τις κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.  

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και ο υψηλός πληθωρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες, πάνω στους οποίους θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα των νομισματικών αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  

Μέχρι στιγμής, οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να άρουν σταδιακά τα υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα, υπό τον φόβο του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν υπονομεύει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.  

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, ιδίως αν αποδειχθεί ότι η νέα παραλλαγή του ιού δεν «καλύπτεται» από τα εμβόλια, κάτι το οποίο θα προκαλέσει νέα αναταραχή και θα απομακρύνει την έξοδο από το πανδημικό τούνελ. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αγορές στην Ευρώπη υποχωρούν σήμερα κατά περίπου 1%, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο -1,2% και τις 465 μονάδες, ενώ άνω του 1% καθορίζεται η πτώση για τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE MIB. 

Πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών έχει και ορισμένους λόγους αισιοδοξίας και αυτοί συνδέονται με τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς οι περισσότερες εισηγμένες ανακοίνωσαν βελτιωμένα μεγέθη για το γ’ τρίμηνο και το 9μηνο του 2021, δείγμα του γεγονότος ότι αρκετές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.    

Κράτησαν το θετικό πρόσημο οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, καθώς αυξήθηκε κατά 0,30% και καθορίστηκε στις 565,25 μονάδες, παίρνοντας αποστάσεις από τα στηρίγματα των 560 μονάδων.  

Η μετοχή της Eurobank συγκέντρωσε τους περισσότερους αγοραστές, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,4% και ανέκτησε το όριο του 0,9 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% βελτιώθηκε και η μετοχή της Attica Bank.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank διολίσθησαν ελαφρώς κατά 0,2%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε με πτώση κατά 0,6% και τερμάτισε στο 1,29 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,24% 1,0555 ευρώ  
  • Attica Bank 1,94% 0,526 ευρώ  
  • Eurobank  1,44% 0,9028 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,19% 2,69 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,62% 1,29 ευρώ  

Ισοπαλία αγοραστών – πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχώρησε κατά 2% και τερμάτισε στα 8,58 ευρώ. Κατά 1,5% μειώθηκε και η μετοχή της Lamda Development, η οποία απώλεσε το τεχνικό όριο των 7 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των Τιτάνα (1,3%), Viohalco (1,8%), Ελλάκτωρ (1,7%) και Mytilineos (1,5%), ενώ αντίθετα σε θετικό έδαφος κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,5% και τα 9,60 ευρώ. Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή δε, τερμάτισε στο +1,2%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Intrakat, ABAΞ και Ευρωπαϊκή Πίστη διολίσθησαν άνω του 2%, με τις μετοχές των Intracom, Κρι – Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή να έπονται στο -1,9%. 

Συνολικά, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 61 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                             

moneyreview.gr              

Διαβάστε επίσης: 

Αναλυτές: Βλέπουν άνοδο 9,3% των ευρω-αγορών το 2022 

ΕΛΠΕ: Εξαγορά δύο αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News