ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υποκύπτει ελεγχόμενα στις πιέσεις – Αντιστέκεται η μετοχή της ΔΕΗ

Στο -0,5% και τις 872 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Υποκύπτει ελεγχόμενα στις πιέσεις – Αντιστέκεται η μετοχή της ΔΕΗ

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, υπό το βάρος των απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και εν μέσω των συνεχών εξελίξεων γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 872,62 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (877,24 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 871,49 έως 879,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε αρκετά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στα μη τραπεζικά blue chips, καθώς οι μετοχές των Lamda Development, Sarantis και Ελλάκτωρ διολισθαίνουν κατά 1,9%, κατά 2,6% και κατά 1,5%, αντίστοιχα. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ αντιστέκεται στο πτωτικό κλίμα και ενισχύεται σημαντικά κατά 1,7% και τα 9,61 ευρώ. Ωστόσο, από τα βαριά «χαρτιά» της αγοράς καμία άλλη εισηγμένη δεν εμφανίζει πειστική άνοδο.  

Μεταβλητότητας συνέχεια στη Λ. Αθηνών 

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα διανύουμε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι αγορές καλούνται να διαχειριστούν δύο παράλληλες και συνάμα αλληλο-συμπληρώμενες εξελίξεις.   

Αφενός τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία απειλεί τις οικονομίες με την επαναφορά των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου τη νομισματική πολιτική, με τις κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.  

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και ο υψηλός πληθωρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες, πάνω στους οποίους θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα των νομισματικών αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  

Μέχρι στιγμής, οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να άρουν σταδιακά τα υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα, υπό τον φόβο του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν υπονομεύει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών.  

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, ιδίως αν αποδειχθεί ότι η νέα παραλλαγή του ιού δεν «καλύπτεται» από τα εμβόλια, κάτι το οποίο θα προκαλέσει νέα αναταραχή και θα απομακρύνει την έξοδο από το πανδημικό τούνελ. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αγορές στην Ευρώπη υποχωρούν σήμερα κατά περίπου 1%, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο -1,3% και τις 464 μονάδες, ενώ άνω του 1% καθορίζεται η πτώση για τον γερμανικό DAX, τον γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE MIB. 

Πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών έχει και ορισμένους λόγους αισιοδοξίας και αυτοί συνδέονται με τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς οι περισσότερες εισηγμένες ανακοίνωσαν βελτιωμένα μεγέθη για το γ’ τρίμηνο και το 9μηνο του 2021, δείγμα του γεγονότος ότι αρκετές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.    

Απώλειες στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, υποκύπτει στις πτωτικές τάσεις, καθώς λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης βρίσκεται στο -1,18% και καθορίζεται στις 556,91 μονάδες, χάνοντας τα στηρίγματα των 560 μονάδων.  

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,4% και χάνει εκ νέου το τεχνικό όριο του 1,3 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο -1,3% και το 1,04 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,6% και τα 2,67 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 0,89 ευρώ. Κατά περίπου 0,8% μειώνεται, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -1,37% 1,0435 ευρώ  
  • Attica Bank 0,78% 0,52 ευρώ  
  • Eurobank  0,13% 0,8912 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,63% 2,678 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,39% 1,28 ευρώ  

Μικρό προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχωρεί κατά 2,6% και διαπραγματεύεται στα 8,5 ευρώ. Κατά 1,9% μειώνεται και η μετοχή της Lamda Development, η οποία χάνει το τεχνικό όριο των 7 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Mytilineos, ενώ αντίθετα σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 1,7% και τα 9,61 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη και Κρι – Κρι διολισθαίνουν άνω του 1,5%, με τις μετοχές των Παπουτσάνη, ΑΒΑΞ, Intracom και Intrakat να έπονται στο -1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                             

moneyreview.gr              

Διαβάστε επίσης: 

Αναλυτές: Βλέπουν άνοδο 9,3% των ευρω-αγορών το 2022 

ΕΛΠΕ: Εξαγορά δύο αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News