ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έβγαλε αντίδραση – Με το δεξί στον Δεκέμβριο

Στο +1,1% και τις 877 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Έβγαλε αντίδραση – Με το δεξί στον Δεκέμβριο

Με το δεξί μπήκε στον Δεκέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να αντιδράσει ανοδικά, μετά τις απώλειες του Νοεμβρίου, και να επιστρέψει στις παρυφές των 880 μονάδων, χάρη στα άκρως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων.   

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 1,10% και ενισχύθηκε στις 877,24 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (867,71 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 869,48 έως 878,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 60 εκατομμύρια ευρώ.  

Η ανοδική κίνηση στη Λεωφόρο Αθηνών εδράστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία αυξήθηκε κατά 1,5% και προσέγγισε εκ νέου τα 28 ευρώ. Άλμα άνω του 3% σημείωσε και η μετοχή της Ελλάκτωρ.  

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή ήταν η εικόνα στις μετοχές των ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo, οι οποίες ενισχύθηκαν άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς κινήθηκαν κοντά ή άνω του +2%.  

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΕΧΑΕ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί στο -1,2%.    

Αναζητείται ανοδική διέξοδος  

Η Λεωφόρος Αθηνών είναι σαφές ότι αναζητάει μια ανοδική διέξοδο, προκειμένου να διασπάσει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, η οποία έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον.   

Οι επενδυτές προσπαθούν να διαβλέψουν την επόμενη ημέρα και κατά πόσο η νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να επαναφέρει τα καταστροφικά για την οικονομία lockdowns, πλήττοντας την πορεία ανάκαμψης από την ύφεση του 2020.   

Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις περισσότερες εισηγμένες να ανακοινώνουν βελτιωμένα μεγέθη για το γ’ τρίμηνο ή το 9μηνο του 2021, δείγμα του γεγονότος ότι αρκετές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.   

Θετικό είναι το κλίμα και στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 1,2% και τις 468 μονάδες, ενώ κέρδη άνω του 1,5% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Μιλάνο.   

Στο μεταξύ, από σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στον δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας σε έξι τις ελληνικές παρουσίες (ΟΠΑΠ, Jumbo, OTE , ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank).  

Στο 1,7% τα κέρδη στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός δείκτης κατόρθωσε να αντιδράσει εξίσου αποτελεσματικά στις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,70% και καθορίστηκε στις 563,57 μονάδες.    

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 2,2% και διαμορφώθηκε μία ανάσα από τα 2,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +1,9% και το 1,05 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς κέρδισε 1,7% και έκλεισε στο 1,7 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να διαπραγματεύεται στο +1,2% και να κινείται στο 0,89 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Attica Bank υποχώρησε σημαντικά στο -4,4%. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 1,93% 1,058 ευρώ   
  • Αttica Bank -4,44% 0,516 ευρώ   
  • Eurobank 1,25% 0,89 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 2,20% 2,695 ευρώ   
  • Πειραιώς 1,72% 1,298 ευρώ   

Κυριαρχία των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ ήταν αυτή που ξεχώρισε, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +3,45% και το 1,38 ευρώ. Άνοδο άνω του 2% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Mytilineos αυξήθηκε κατά 1,9% και τα 14,8 ευρώ, ενώ η μετοχή του Viohalco τερμάτισε στο +2% και τα 4,6 ευρώ. Κέρδη άνω του 1,5% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola και Sarantis.  

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Aegean και ΕΧΑΕ διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 2%, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο -1,2%. Μόλις 0,2%, τέλος, έχασαν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – ΟΠΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Κρι – Κρι εκτινάχθηκε κατά 6% και τα 8,46 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Fourlis, ABAΞ, Autohellas και Intracom αυξήθηκαν κατά 3%. 

Συνολικά, 73 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                           

moneyreview.gr            

Διαβάστε επίσης:     

Tρ. Πειραιώς: Στα 250 άτομα στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου   

Ανεκτέλεστο 6,3 δισ. ευρώ για τις 4 μεγαλύτερες   

Mytilineos: Αναβαθμίζει τις προοπτικές η S&P λόγω υψηλής κερδοφορίας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News