Κοινωνία Πέμπτη 2/12/2021, 10:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. 

«Ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε ότι θα υπάρξει και στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα. 

Πρόκειται για πολίτη ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης. Το rapid test που του έγινε στο αεροδρόμιο βγήκε αρνητικό, όμως από την επόμενη μέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Στις 29 Νοεμβρίου έκανε μοριακό τεστ και σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο ασθενής, που έχει ήπια συμπτώματα, βρίσκεται σε καραντίνα, όπως και όλες του οι επαφές.  

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε επιπλέον ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, καθώς εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως προς τη μεταδοτικότητα, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και είναι νωρίς για συμπεράσματα, αν και δεδομένα δείχνουν πως ενδέχεται να είναι αυξημένη.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ για την αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moderna: Μπορεί να είναι έτοιμη το Μάρτιο μία ενισχυτική δόση για την Όμικρον

Πανεπιστήμιο Harvard: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News