ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις εισαγόμενες πιέσεις

Στις 877 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις εισαγόμενες πιέσεις

Νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αντισταθούν στο πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, εν μέσω και των συνεχών εξελίξεων γύρω από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.20), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται διαρκώς μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 877,41 μονάδες και να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (877,24 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 871,49 έως 877,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε αρκετά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατομμύρια ευρώ στα πρώτα 50 λεπτά. 

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα διανύουμε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι αγορές καλούνται να διαχειριστούν δύο παράλληλες και συνάμα αλληλο-συμπληρώμενες εξελίξεις.  

Αφενός τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία απειλεί τις οικονομίες με την επαναφορά των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου τη νομισματική πολιτική, με τις κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. 

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και ο υψηλός πληθωρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες, πάνω στους οποίους θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα των νομισματικών αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Μέχρι στιγμής, οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να άρουν σταδιακά τα υπερχαλαρά νομισματικά μέτρα, υπό τον φόβο του πληθωρισμού, θεωρώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον προς το παρόν δεν υπονομεύει την πορεία ανάκαμψης των οικονομιών. 

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, ιδίως αν αποδειχθεί ότι η νέα παραλλαγή του ιού δεν «καλύπτεται» από τα εμβόλια και αποδεικνύεται πιο θανατηφόρα. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αγορές στην Ευρώπη υποχωρούν σήμερα κατά περίπου 1%, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να βρίσκεται στο -0,95% και τις 466 μονάδες, ενώ στα ίδια επίπεδα καθορίζεται η πτώση και για τον γερμανικό DAX. 

Πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών έχει και ορισμένους λόγους αισιοδοξίας και αυτοί συνδέονται με τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς οι περισσότερες εισηγμένες ανακοίνωσαν βελτιωμένα μεγέθη για το γ’ τρίμηνο και το 9μηνο του 2021, δείγμα του γεγονότος ότι αρκετές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες.   

Στασιμότητα στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρίσκεται στο +0,17% και καθορίζεται στις 564,55 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,7% και διαμορφώνεται άνω του τεχνικού σημείου του 1,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας παραμένουν σχεδόν σταθερές στο 0,88 και στα 2,7 ευρώ, αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,6% και μειώνεται στο 1,05 ευρώ, με τη μετοχή της Attica Bank να κινείται στο -1% και να ανέρχεται στο 0,51 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,57% 1,052 ευρώ 
  • Attica Bank -0,97% 0,511 ευρώ 
  • Eurobank  -0,11% 0,889 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,07% 2,693 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,69% 1,307 ευρώ 

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Motor Oil, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 1,9% και διαπραγματεύεται στα 13,7 ευρώ. Κατά 1,1% αυξάνεται και η μετοχή του Τιτάνα, η οποία βρίσκεται μία ανάσα από τα 14 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 1,5% και το 1,36 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, Σαράντης και ΟΠΑΠ να διολισθαίνουν κατά περίπου 0,60%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                            

moneyreview.gr             

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτές: Βλέπουν άνοδο 9,3% των ευρω-αγορών το 2022

ΕΛΠΕ: Εξαγορά δύο αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News