Business & Finance Πέμπτη 2/12/2021, 07:51
BUSINESS & FINANCE

Η Όμικρον δεν τρομάζει τους αναλυτές: Βλέπουν άνοδο 9,3% των ευρωπαϊκών αγορών το 2022

Στις 506 μονάδες η τιμή-στόχος για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 από δημοσκόπηση 17 στρατηγικών αναλυτών που έκανε το Bloomberg

Η Όμικρον δεν τρομάζει τους αναλυτές: Βλέπουν άνοδο 9,3% των ευρωπαϊκών αγορών  το 2022

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον και η απειλή νέων lockdowns δεν αρκούν για να καμφθεί η αισιοδοξία των αναλυτών ότι το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών θα συνεχιστεί και το 2022. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg με τη συμμετοχή 17 στρατηγικών αναλυτών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει άνοδο 9,3% τον επόμενο χρόνο, για να κλείσει το 2022 στις 506 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο δείκτης έδινε μέσα ετήσια κέρδη 4%. Εάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν, το 2022, ο Stoxx 600 θα βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό. 

«Πιστεύουμε ότι οι θετικοί καταλύτες δεν έχουν εξαντληθεί και οι μετοχές είναι πιθανό να ενισχυθούν περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, καθώς οι φόβοι του στασιμοπληθωρισμού υποχωρούν», λέει ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Mislav Matejka, δίνοντας τιμή-στόχο στις 525 μονάδες για τον Stoxx 600. «Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένας αστάθμητος παράγοντας για αυτό, αλλά πιθανότατα μόνο βραχυπρόθεσμα και δεν αναμένεται να είναι game changer για το επόμενο έτος», εκτιμά. 

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν ράλι 18% και πολλά ιστορικά υψηλά φέτος, ώσπου το νέο κύμα του κορωνοϊού και η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξαν το κλίμα, τον Νοέμβριο, πυροδοτώντας φόβους ότι η ανάκαμψη θα συναντήσει σοβαρά εμπόδια.  

Όμως, οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg θεωρούν πως πρόκειται για μια προσωρινή «λακκούβα» στον δρόμο της ανάκαμψης, αφού εκτιμούν ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών, σε συνδυασμό με τα γενναιόδωρα δημοσιονομικά προγράμματα των κυβερνήσεων θα στηρίξουν το ράλι και το 2022. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράζουν όταν η αγορά πέφτει. 

«Οι νέες μεταλλάξεις είναι μια πηγή διακυμάνσεων, αλλά ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020», σημειώνει ο αναλυτής της Societe Generale, Roland Kaloyan. 

Η ομάδα αναλυτών της UBS, υπό τον Nick Nelson, στηρίζει την αισιοδοξία της στην ισχυρή εταιρική κερδοφορία των ευρωπαϊκών εισηγμένων (την περιμένει στο +15%, έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων για 8%). Όμως,  περιμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρηματιστηριακών κερδών της χρονιάς θα έρθει μετά το πρώτο εξάμηνο. 

Οι τιμές-στόχοι που έδωσαν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg για τον Stoxx 600 κυμαίνονται από τις 430 έως τις 530 μονάδες, με τις Goldman Sachs και Bayern να είναι οι πιο αισιόδοξες και τις Bank of America και TFS Derivatives οι πιο απαισιόδοξες. 

Η Bank of America βλέπει περιθώρια πτώσης άνω του 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022, καθώς ο οικονομικός κύκλος αποδυναμώνεται, τα έκτακτα μέτρα στήριξης αποσύρονται και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News