ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αρνητικό πρόσημο με Ελλάκτωρ και ΕΤΕ

Στο -0,73% και τις 884 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αρνητικό πρόσημο με Ελλάκτωρ και ΕΤΕ

Στα στηρίγματα των 880 μονάδων υπαναχώρησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, παρά την ενδοσυνεδριακή προσπάθεια για διατήρηση του θετικού προσήμου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση της τάξης του 0,73% και τερμάτισε στις 884,11 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας), χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (890,61 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε σχεδόν 12 μονάδες (883,76 έως 895,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρεί την απογοητευτική εικόνα, μην υπερβαίνοντας τα 47 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρότι οι αγοραστές αρχικά επιχείρησαν να «χτίσουν» ένα μίνι μαξιλάρι ασφαλείας από τις 890 μονάδες, εντούτοις οι πωλητές έκαναν το come-back και κυριάρχησαν, οδηγώντας τις μετοχές σε περιορισμένου εύρους απώλειες. 

Ο τίτλος της Ελλάκτωρ συγκέντρωσε τα περισσότερα «πυρά», καθώς διολίσθησε κατά σχεδόν 10,5% και απώλεσε το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ, διορθώνοντας μετά το εκρηκτικό +16,5% της Τρίτης, το οποίο επήλθε ως συνέχεια της εκποίησης 1,1 εκατ. μετοχών.  

Εξίσου σημαντικές ήταν οι απώλειες και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχασε περίπου το 3% της αξίας της, με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από τα 2,5 ευρώ. Απώλειες άνω του 3% εμφάνισε και η μετοχή της Jumbo. 

Εγκλωβισμένο το Χ.Α.  

Οι σημερινές διακυμάνσεις απέδειξαν για ακόμη μία φορά την εξάρτηση της Λεωφόρου Αθηνών από τις διεθνείς εξελίξεις και τις ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον χαμηλό ημερήσιο όγκο – τζίρο.  

Η αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι σαφές ότι απειλεί την κερδοφορία πολλών εισηγμένων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να έχουν ελαχιστοποιήσει την ανάληψη ρίσκου, επιδρώντας αρνητικά στον Γ.Δ.   

Το τι ακριβώς θα ακολουθήσει, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν αφενός από τη διάρκεια του πληθωριστικού φαινομένου, αφετέρου από το εύρος και το μέγεθος της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών.   

Από την άλλη πλευρά, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό στους ξένους, κάτι που αντανακλάται τόσο στην πρόσφατη εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη NetCompany, όσο και στην επιθυμία του αμερικανικού CVC να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ.   

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επιστρέψει στο τεχνικό σημείο των 890 μονάδων, επαναπροσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, κόντρα στις απώλειες των ξένων χρηματιστηρίων.   

Πιέσεις στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε σημαντικές απώλειες και τερμάτισε στο -1,65% και τις 553,23 μονάδες, απομακρυνόμενος αισθητά από τα στηρίγματα των 560 μονάδων. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκέντρωσε τις περισσότερες ρευστοποιήσεις, υποχωρώντας στο -2,7% και τα 2,49 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε στο -2,2% και το 1,08 ευρώ, χάνοντας το τεχνικό σημείο του 1,10 ευρώ. 

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Πειραιώς – Eurobank εμφάνισαν μικρότερες απώλειες κάτω του 1%, με αποτέλεσμα να κλείσουν στο 1,4 και στο 0,85 ευρώ, αντίστοιχα. Το θετικό πρόσημο, τέλος, κατάφερε να κρατήσει έως τέλους η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -2,26% 1,08 ευρώ   
  • Attica Bank 0,25% 3,95 ευρώ   
  • Eurobank -0,77% 0,85 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -2,73% 2,49 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,35% 1,409 ευρώ   

«Λύγισαν» Ελλάκτωρ, Aegean, Jumbo 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ελλάκτωρ διόρθωσε σημαντικά στο -10,3% και το 1,39 ευρώ, εν μέσω των νέων μετοχικών αλλαγών. Πτώση της τάξης του 2,5% εμφάνισε και η μετοχή της Aegean, ενώ η μετοχή της Jumbo διολίσθησε άνω του 3% και η μετοχή του ΟΤΕ άνω του 1%.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γ.Δ. προσπάθησαν να παράσχουν οι μετοχές των Coca – Coca, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΧΑΕ, οι οποίες ενισχύθηκαν άνω του 1%. Στο όριο του 1% αυξήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε το +2,5% στη μετοχή της Πλαστικά Θράκης, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Autohellas – Intrakat τερμάτισαν με απώλειες άνω του 2%. 

Συνολικά,  52 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 62 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News