BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες τάσεις με Coca – Cola κοντά στο +2% και Ελλάκτωρ στο -9%

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες τάσεις με Coca – Cola κοντά στο +2% και Ελλάκτωρ στο -9%

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου και να προχωρούν σε επιλεγμένες κινήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (13.55), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,09% και διαμορφώνεται στις 891,09 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (890,61 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν έξι μονάδες (890,03 έως 895,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρεί την απογοητευτική εικόνα, μην υπερβαίνοντας τα 22 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται άνω του 1,5% και προσπαθεί να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 30 ευρώ, μετά και το χθεσινό +4,2%.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Ελλάκτωρ υφίσταται τις υψηλότερες πιέσεις, καθώς υποχωρεί στο -9% και το 1,41 ευρώ, διορθώνοντας μετά το εκρηκτικό +16,5% της Τρίτης, το οποίο επήλθε ως συνέχεια της εκποίησης 1,1 εκατ. μετοχών. 

Εγκλωβισμένο το Χ.Α. 

Οι σημερινές διακυμάνσεις αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την εξάρτηση της Λεωφόρου Αθηνών από τις διεθνείς εξελίξεις και τις ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον χαμηλό ημερήσιο όγκο – τζίρο. 

Η αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι σαφές ότι απειλεί την κερδοφορία πολλών εισηγμένων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να έχουν ελαχιστοποιήσει την ανάληψη ρίσκου, επιδρώντας αρνητικά στον Γ.Δ.  

Το τι ακριβώς θα ακολουθήσει, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν αφενός από τη διάρκεια του πληθωριστικού φαινομένου, αφετέρου από το εύρος και το μέγεθος της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών.  

Από την άλλη πλευρά, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό στους ξένους, κάτι που αντανακλάται τόσο στην πρόσφατη εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη NetCompany, όσο και στην επιθυμία του αμερικανικού CVC να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ.  

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χθες ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επιστρέψει στο τεχνικό σημείο των 890 μονάδων, επαναπροσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, κόντρα στις απώλειες των ξένων χρηματιστηρίων.   

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια πτωτικά προς τα στηρίγματα των 560 μονάδων, καθώς στο μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,35% και τις 560,52 μονάδες.   

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκεντρώνει τις περισσότερες ρευστοποιήσεις, υποχωρώντας στο -0,9% και τα 2,53 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,5% και το 1,40 ευρώ. 

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Alpha Bank – Eurobank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,10 και το 0,85 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank ενισχύεται κατά 1,5% και ανακτά προς ώρας το τεχνικό σημείο των 4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0% 1,105 ευρώ  
  • Attica Bank 1,52% 4,00 ευρώ  
  • Eurobank 0,09% 0,8574 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,86% 2,538 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,49% 1,407 ευρώ  

Νέα στηρίγματα από Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola εξακολουθεί να παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό ξέσπασμα της Τρίτης (+4,2%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,8% και τα 29,8 ευρώ 

Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% και τα 8,9 ευρώ. Στο +1% καθορίζεται, επίσης, η άνοδος για τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ακολουθεί στο +0,7%.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διορθώνει στο -9%, εν μέσω των νέων μετοχικών αλλαγών. Πτώση άνω του 1,7% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean, ενώ η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει στο -1% και τα 4,45 ευρώ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει η μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία αυξάνεται κατά 3% και το 1,12 ευρώ. Κοντά στο +2% βρίσκονται και οι μετοχές των Πλαίσιο – Intracom. Αντίθετα, η μετοχή του Παπουτσάνη μειώνεται κατά 1,8%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.55), 50 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 47 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς  κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News