BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με άλμα της Coca – Cola «έπιασε» ξανά τις 890 μονάδες

Στο +0,7% και τις 890 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με άλμα της Coca – Cola «έπιασε» ξανά τις 890 μονάδες

Να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις και να επιστρέψει στις παρυφές των 890 μονάδων κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Coca – Cola (+4%) να αποτελεί τον μεγάλο «πρωταγωνιστή» της συνεδρίασης και να συμβάλλει στην εξουδετέρωση των εξωγενών πιέσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,74% και ενισχύθηκε στις 890,61 μονάδες (υψηλό ημέρας), κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (884,05 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (879,6 έως 890,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να διατηρεί την αρνητική εικόνα της τελευταίας περιόδου, μην υπερβαίνοντας τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατόρθωσε να προσεγγίσει ξανά στις 890 μονάδες, χάρη στο ράλι της δεικτοβαρούς μετοχής της Coca – Cola, η οποία αυξήθηκε κατά 4,20% και τερμάτισε στα 29,30 ευρώ, αλλάζοντας επί τα βελτίω το επενδυτικό κλίμα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική αγορά, προς το τέλος της ημέρας, βρήκε κι άλλα στηρίγματα, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτινάσσεται άνω του 16%. Η μετοχή του ΟΛΠ ακολούθησε στο +2,2% και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στο +1,4%.

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Viohalco, η οποία απώλεσε το 1% της αξίας της, ενώ οι τράπεζες παρέμειναν σε «ρηχά» νερά, με εξαίρεση τη μετοχή της Eurobank (+1,4%). 

Ο φόβος της ενέργειας  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι οι επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποστρέφονται ολοένα και περισσότερο το ρίσκο, φοβούμενοι τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην εταιρική κερδοφορία.   

Μόλις, χθες, για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent (Λονδίνο) και WTI (Νέα Υόρκη) ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, δηλαδή των τελευταίων επτά ετών.   

Την ίδια ώρα, οι τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μηδενικών επιτοκίων  

Όλο αυτό το σκηνικό, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει σημαντικά και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία προς ώρας δείχνει αδύναμη να διαφοροποιηθεί αισθητά από την καθοδική τάση του εξωτερικού.    

Έμειναν πίσω οι τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ανοδικό ξέσπασμα των τελευταίων λεπτών, με αποτέλεσμα να τερματίσει σταθεροποιητικά στο +0,27% και τις 562,49 μονάδες.    

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε στη μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,4% και το 0,85 ευρώ. Στο 0,3% διαμορφώθηκαν τα κέρδη και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έκλεισε στα 2,56 ευρώ.   

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε ήπια πτώση της τάξης του 0,6% και υποχώρησε στο 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 1,41 ευρώ. Άνοδο 1,5% σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,63% 1,105 ευρώ   
  • Attica Bank 1,55% 3,94 ευρώ   
  • Eurobank 1,37% 0,8566 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0,31% 2,56 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,07% 1,414 ευρώ   

Ράλι 16,5% για την Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατόρθωσαν να αναστρέψουν την πρωινή αρνητική εικόνα, ανακτώντας τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του χρηματιστηριακού ταμπλό, χάρη κυρίως στο «άλμα» 4,20% της μετοχής της Coca – Cola.

Από εκεί και πέρα, εντυπωσιακή ήταν η μεταβολή στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάχθηκε κατά 16,5% και το 1,55 ευρώ, χάρη στην εκποίηση 1,1 εκατ. μετοχών. Άνοδο κατά 2,2% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή του ΟΛΠ, με τοη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί στο +1,4% και τα 2,5 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Cenergy, Ικτίνος και Intacom διολίσθησαν πέριξ του 1,5%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Intrakat ενισχύθηκε κατά 3,3%. Στο +1,5% τερμάτισε και η μετοχή του ΟΛΘ.

Συνολικά, 49 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 49 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News