ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο

Στις 891 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο

Σε θετικό έδαφος προσπαθεί να διατηρηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις, κόντρα στην αβεβαιότητα των διεθνών αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,07% και διαμορφώνεται στις 891,26 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (890,61 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 2,5 μονάδες (890,03 έως 892,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να συνεχίζει σε απογοητευτικούς ρυθμούς, μην ξεπερνώντας τα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σαφές ότι προσπαθεί να «απεξαρταθεί» από τις διεθνείς εξελίξεις και τις ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην απουσία επιθετικών ρευστοποιήσεων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να επιστρέψει στο τεχνικό σημείο των 890 μονάδων, επαναπροσεγγίζοντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, κόντρα στις απώλειες των ξένων χρηματιστηρίων.  

Την ίδια ώρα, άλλωστε, το αφήγημα της εγχώριας αγοράς παραμένει ελκυστικό, όπως αντανακλάται στην πρόσφατη εξαγορά της Intrasoft από τη δανέζικη NetCompany, αλλά και στην επιθυμία του αμερικανικού CVC να αποκτήσει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η αύξηση του ενεργειακού κόστους απειλεί την κερδοφορία πολλών εισηγμένων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να έχουν ελαχιστοποιήσει την ανάληψη ρίσκου, επιδρώντας αρνητικά στον Γ.Δ. 

Το τι ακριβώς θα ακολουθήσει, μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πληθωριστικού φαινομένου και φυσικά, από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. 

Στάσιμες οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 560 μονάδων, καθώς βρίσκεται στο +0,10% και τις 563,07 μονάδες.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρουσιάζουν οριακές μεταβολές της τάξης κάτω του +/-1%, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στην Εθνική Τράπεζα (+0,6%). 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Attica Bank είναι αυτή που συγκεντρώνει τους περισσότερους αγοραστές, καθώς ενισχύεται άνω του 2% και ανακτά προς ώρας το τεχνικό σημείο των 4 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,18% 1,107 ευρώ 
  • Attica Bank 2,28% 4,03 ευρώ 
  • Eurobank -0,30% 0,854 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,63% 2,576 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,07% 1,413 ευρώ 

Νέα στηρίγματα από Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola εξακολουθεί να παρέχει σημαντικά στηρίγματα, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό ξέσπασμα της Τρίτης (+1,6% σήμερα, +4,2% χθες).  

Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία αυξάνεται κατά 1,8% και τα 2,5 ευρώ. Στο +0,7% καθορίζεται, επίσης, η άνοδος για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διορθώνει στο -6,6%, μετά το χθεσινή ράλι 16,5%, το οποίο προήλθε ως απόρροια της εκποίησης 1,1 εκατ. μετοχών. Πτώση άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα, 34 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 20 μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς  κυμαίνεται στα 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News