ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ελέγχει την πτώση και βρίσκει στηρίγματα στην Coca – Cola

Στο -0,16% και τις 882 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ελέγχει την πτώση και βρίσκει στηρίγματα στην Coca – Cola

Υπό σχεδόν πλήρη έλεγχο έχει θέσει τις πρωινές ρευστοποιήσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει αξιοσημείωτα στηρίγματα στη μετοχή της Coca – Cola, απορροφώντας τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (14.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,16% και διαμορφώνεται στις 882,67 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (884,05 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες (από 879,60 έως 883,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρεί την αρνητική εικόνα της τελευταίας περιόδου, μην υπερβαίνοντας τα 11 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Παρότι οι πωλητές εξακολουθούν να υπερτερούν έναντι των αγοραστών, η Λεωφόρος Αθηνών έχει καταφέρει να ελέγξει απόλυτα την πτώση, βρίσκοντας σημαντικά στηρίγματα στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία ενισχύεται άνω του 1,5%. 

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις διατηρούνται στη μετοχή της Viohalco, η οποία χάνει κατά 1,6%, αλλά και στις μετοχές των Jumbo, ΕΛΠΕ και Πειραιώς, οι οποίες υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%. 

Ο φόβος της ενέργειας 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι οι επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποστρέφονται ολοένα και περισσότερο το ρίσκο, φοβούμενοι τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην εταιρική κερδοφορία.  

Μόλις, χθες, για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent (Λονδίνο) και WTI (Νέα Υόρκη) ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, δηλαδή των τελευταίων επτά ετών.  

Την ίδια ώρα, οι τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μηδενικών επιτοκίων 

Όλο αυτό το σκηνικό, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει σημαντικά και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία προς ώρας δείχνει αδύναμη να διαφοροποιηθεί αισθητά από την καθοδική τάση του εξωτερικού.   

Σταθεροποιητικά στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, κινείται σχεδόν σταθεροποιητικά, υποχωρώντας οριακά στο -0,07% και τις 560,60 μονάδες.   

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 1,1% και το 1,4 ευρώ. Στο 0,4% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,54 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank εμφανίζει μικρή άνοδο της τάξης του 0,3% και βρίσκεται στο 0,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank παραμένει σταθερή στο 1,11 ευρώ. Κέρδη 1,7% σημειώνει και η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0% 1,112 ευρώ  
  • Attica Bank 1,68% 3,945 ευρώ  
  • Eurobank 0,31% 0,8476 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,39% 2,542 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,06% 1,40 ευρώ  

Πιέσεις σε Viohalco, στο +1,6% η Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να παρατηρούνται στη μετοχή της Viohalco, η οποία υποχωρεί κατά 1,6%. Απώλειες κατά 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo – ΕΛΠΕ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca – Cola ανακάμπτει στο +1,6% και τα 28,6 ευρώ, αποτελώντας σημαντικό στήριγμα για τον Γ.Δ. Θετικά προσπαθούν να κινηθούν και οι μετοχές των ΕΧΑΕ – ΟΛΠ – Τέρνα Ενεργειακή. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει κατά σχεδόν 2%, ενώ απώλειες τουλάχιστον 1% σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΤΟΝ, Ικτίνος, Intracom και Κρι – Κρι. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat ενισχύεται κατά 1,9% και η μετοχή του ΟΛΘ κατά 1,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1]300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News