ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στην πίεση των blue chips – Άφαντοι οι επενδυτές

Στο -0,96% και τις 884,05 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στην πίεση των blue chips – Άφαντοι οι επενδυτές

Στις πιέσεις υπέκυψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε αρκετά blue chips, με αποτέλεσμα να χαθούν εκ νέου οι 890 μονάδες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 0,96% και υποχώρησε στις 884,05 μονάδες (κοντά στο χαμηλό ημέρας), χάνοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (892,6 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (883,51 έως 891,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 35 εκατομμύρια ευρώ.  

Οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους πωλητές να στοχοποιούν κυρίως τις μετοχές των Coca – Cola, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με εξαίρεση τρεις μετοχές (Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης), όλα τα υπόλοιπα blue chips έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Το θετικό πάντως, ήταν ότι η πτώση κινήθηκε εντός ενός εύλογου ορίου, μην προσλαμβάνοντας διαστάσεις. 

Στόχος η επαφή με τις 900 μονάδες  

Άλλωστε, μετά το +2,5% της προηγούμενης εβδομάδας, το επόμενο στοίχημα της Λεωφόρου Αθηνών είναι να σταθεροποιηθεί στις 890 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης, ενώ οι 860 μονάδες συνιστούν το πρώτο σημείο στήριξης.  

Οπωσδήποτε, πάντως, το κλίμα αστάθειας στις διεθνείς αγορές δεν βοηθάει στην εκδήλωση μιας πειστικής ανόδου, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.   

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, και ο πολύ χαμηλός τζίρος των συναλλαγών, ο οποίος απέχει παρασάγγας από τα απαιτούμενα (για μια ανοδική κίνηση) επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις μία φορά ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ (Πέμπτη).   

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να βασιστεί στα πολύ καλά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύουν ότι αρκετές εισηγμένες παραμένουν με σημαντικό discount, αλλά και στις βάσιμες προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη τόσο το 2021 όσο και το 2022.   

Μικρές απώλειες στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε σε «ρηχά» νερά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να απέχουν από τις εντολές αγοράς, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας. Αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης να τερματίσει στο -0,37% και τις 560,97 μονάδες.  

Οι περισσότερες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 1,4% και το 1,41 ευρώ. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κινήθηκε στο -0,8% και τα 2,55 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε μικρή πτώση κατά 0,5%, ενώ η μετοχή της Εurobank ενισχύθηκε ήπια στο +0,5% και το 0,84 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στα 3,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,49% 1,112 ευρώ   
  • Attica Bank 0,13% 3,88 ευρώ   
  • Eurobank 0,48% 0,845 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,82% 2,552 ευρώ   
  • Πειραιώς -1,39% 1,415 ευρώ   

Υπό πίεση η Coca – Cola  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολίσθησε κατά 1,7% και τα 28,12 ευρώ, επιδρώντας αρνητικά στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό.  

Πτώση κατά τουλάχιστον 1,5% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι μετοχές των Τιτάνα, Aegean, EXAE, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΛΠ και ΟΤΕ υποχώρησαν πέριξ του 1%%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Πλαστικά Θράκης και Κρι – Κρι παρουσίασαν απώλειες άνω του 3%, ενώ τουλάχιστον στο -2% τερμάτισαν οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom, ΟΛΘ και Quest.

Συνολικά, 29 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 77 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News