ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να ελέγξει τις εισαγόμενες πιέσεις

Στο -0,4% και τις 880 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να ελέγξει τις εισαγόμενες πιέσεις

Τα στηρίγματα των 880 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν ως πρώτο μέλημα τον έλεγχο των εισαγόμενων πιέσεων από το εξωτερικό. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,42% και διαμορφώνεται στις 880,31 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (884,05 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε λιγότερο από μία μονάδα (880,11 έως 880,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρεί την αρνητική εικόνα της τελευταίας περιόδου, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Οι επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φαίνεται ότι αποστρέφονται ολοένα και περισσότερο το ρίσκο, φοβούμενοι τις επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην εταιρική κερδοφορία. 

Μόλις, χθες, για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent (Λονδίνο) και WTI (Νέα Υόρκη) ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, δηλαδή των τελευταίων επτά ετών. 

Την ίδια ώρα, οι τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των μηδενικών επιτοκίων

Όλο αυτό το σκηνικό, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει σημαντικά και τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία προς ώρας δείχνει αδύναμη να διαφοροποιηθεί αισθητά από την καθοδική τάση του εξωτερικού.  

Μικρή πτώση στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, κινείται ήπια πτωτικά, υποχωρώντας στο -0,32% και τις 559,18 μονάδες, και χάνοντας τα στηρίγματα των 560 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά 1,1% και τα 2,5 ευρώ. Στο 1% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τη μετοχή της Πειραιώς. 

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank εμφανίζουν οριακή πτώση, η οποία δεν ξεπερνάει το -0,50%, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται στο 1,11 και στο 0,84 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,13% 1,1105 ευρώ 
  • Attica Bank 0% 3,88 ευρώ 
  • Eurobank -0,47% 0,841 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,14% 2,523 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,06% 1,40 ευρώ 

Κυρίαρχοι οι πωλητές 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να ξεχωρίζει στο -1,6% και τα 2,4 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, Aegean, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ, ενώ αντίθετα ανοδικά προσπαθούν να κινηθούν οι μετοχές των Σαράντης – Coca Cola. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη, με τις μετοχές των Πλαίσιο και Ευρωπαϊκής Πίστης να ενισχύονται κατά 2%. Στο +1,5% βρίσκεται και η μετοχή της Quest.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 17 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News