ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Κόκκινο» το ταμπλό – Ποιες μετοχές δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις

Στο -1,56% και τις 872 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Κόκκινο» το ταμπλό – Ποιες μετοχές δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις

Στο «κόκκινο» παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάζει και τα στηρίγματα των 870 μονάδων, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει διψήφιες απώλειες, μετά την επιλογή να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών (13.40), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση της τάξης του 1,56% και υποχωρεί στις 872,85 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (886,72 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 870,40 έως 882,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες τρεις ώρες, η πλειοψηφία των οποίων στη μετοχή της ΔΕΗ (20,5 εκατ. ευρώ). 

Η τελευταία, άλλωστε, βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, μετά την απόφαση της διοίκησης για ΑΜΚ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, και ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο (από το 51% στο 34%).  

Σε χαμηλό 7 μηνών η ΔΕΗ 

Από το πρωί, όπως είναι εύλογο, ο τίτλος της Επιχείρησης αποτελεί στόχο των πωλητών, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να κατακρημνίζεται στο -11,4% και τα 7,99 ευρώ. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 7,80 ευρώ, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Φεβρουαρίου. 

Εφόσον το αρνητικό πρόσημο παραμείνει έως τέλους, τότε η κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού θα καταγράψει την 9η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, χάνοντας μέσα σε λίγες ημέρες το 20% της αξίας της.  

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΑΜΚ, το βασικό ερώτημα είναι σε ποιο ακριβώς σημείο θα καθοριστεί η τιμή των νέων μετοχών, δεδομένου ότι η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω βιβλίου προσφορών, κάτι το οποίο προσδίδει έναν αναπτυξιακό τόνο στο εγχείρημα της εισηγμένης.

Ανησυχία για τις συνεχείς ΑΜΚ 

Το κλίμα, πάντως, στη Λεωφόρο Αθηνών δεν είναι και το καλύτερο δυνατό αυτή την στιγμή, με τις πιέσεις στη ΔΕΗ να επηρεάζουν αρνητικά ένα μεγάλο μέρος των blue chips. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα παρουσιάζει ισχυρότατες απώλειες (3,5%), εν μέσω των φημολογιών περί επικείμενης αύξησης κεφαλαίων, κάτι το οποίο βέβαια διαψεύδεται από τη διοίκηση του Ομίλου. 

Οι αναλυτές, εξάλλου, αποδίδουν τη γενικευμένη στασιμότητα του Γενικού Δείκτη και στις συνεχείς ΑΜΚ – ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες έχουν απορροφήσει σημαντικό τμήμα της προσφερόμενης ρευστότητας των επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισηγμένες μέχρι στιγμής έχουν αντλήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ (Πειραιώς, Alpha Bank, Ελλάκτωρ κ.α.).  

Οι τράπεζες χάνουν τα στηρίγματα των 550 μονάδων 

Ο τραπεζικός κλάδος, μην μπορώντας να αποφύγει το καθοδικό σπιράλ, καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,91% και διαμορφώνεται στις 549,32 μονάδες, χάνοντας τα στηρίγματα των 550 μονάδων.  

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 2% και τα 2,46 ευρώ, ενώ στο -1,4% καθορίζεται η πτώση για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,351 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει οριακές μεταβολές, παραμένοντας στο επίπεδο του 1,11 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να υποχωρεί κατά 1,2% και το 0,82 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, υφίσταται σημαντικές ρευστοποιήσεις της τάξης του 7%. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,18% 1,1105 ευρώ  
  • Attica Bank -7,16% 0,0791 ευρώ  
  • Eurobank -1,22% 0,8258 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,99% 2,46 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,39% 1,351 ευρώ  

«Κόκκινο» το ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ επηρεάζουν αρνητικά όλο το μήκος και το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό, και ιδίως τον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών. 

Ενδεικτικά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 2,4% ενώ η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα καταγράφει πτώση 3,5%, εν μέσω των σεναρίων για ΑΜΚ, κάτι το οποίο διαψεύδεται από τη διοίκηση του Ομίλου. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή του Mytilineos μειώνεται κατά 2,4%, η μετοχή του ΟΠΑΠ κατά 2,4%, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κατά 1,5%, η μετοχή της Coca – Cola κατά 1,2% και η μετοχή της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά 1,5%.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 1% και τα 4,4 ευρώ, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε θετικό έδαφος βρίσκεται η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής (1,55%). 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (13.40), 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News