Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 20:04
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερταμείο – ΤΑΙΠΕΔ: Εξετάζουμε τη μείωση του ποσοστού μας στη ΔΕΗ

Στηρίζουν την προτεινόμενη ΑΜΚ

Υπερταμείο – ΤΑΙΠΕΔ: Εξετάζουμε τη μείωση του ποσοστού μας στη ΔΕΗ

Τη στήριξή τους στην προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ εκφράζουν το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι αποτελούν τους βασικούς μετόχους της Επιχείρησης, με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανισμοί γνωστοποίησαν ότι «στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Επισημαίνουν δε, ότι «η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Με τη νέα της στρατηγική, συνεχίζουν, η ΔΕΗ εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνουν ότι θα εξετάσουν, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority) –επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «MR».

Στόχος είναι, όπως εξηγούν, να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ είναι η παρακάτω: 

  • Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (δημόσιο): 34,12% 
  • ΤΑΙΠΕΔ (δημόσιο): 17% 
  • Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (δημόσιο): 3,93% 
  • Επενδυτικό κοινό και θεσμικοί επενδυτές: 44,95% 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News