Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 16:27
ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτική ευφορία στην Ευρώπη – Στο +1,10% το Χρηματιστήριο Αθηνών 

Επενδυτική ευφορία στην Ευρώπη – Στο +1,10% το Χρηματιστήριο Αθηνών 

Με την ανοδική ορμή από τη χθεσινή συνεδρίαση κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καταγράφοντας για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση αισθητά κέρδη. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την άλλη με κέρδη μόλις 0,04% χθες, προσπάθησε σήμερα να καλύψει το χαμένο έδαφος φθάνοντας κατά τη διάρκεια να ενισχύεται έως 1,65% και να αγγίζει τις 770 μονάδες, ξεπερνώντας σε εκείνο το σημείο τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ωστόσο στη συνέχεια ο Γενικός Δείκτης χαμήλωσε, καθώς το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, μετά τη δημοσίευση δύο εκθέσεων αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Σύμφωνα με τη Bank of America τα δάνεια που θα «κοκκινίσουν» μέσα στο 2021 θα ανέλθουν στα 10,3 δισ. ευρώ, ωστόσο όπως τονίζει το νούμερο αυτό δεν θα πρέπει να προστίθεται στο προηγούμενο ύψος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών (περίπου 60 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 57 δισ. ευρώ στην Ελλάδα).

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η S&P η λήξη των μορατόρια θα φέρει τις ελληνικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού, όμως η κατάσταση θα καταστεί διαχειρίσιμη, καθώς η κρατική ενίσχυση θα βοηθήσει τους κατά τα άλλα φερέγγυους δανειολήπτες να συνεχίσουν να να συνεχίσουν να πληρώνουν, όταν αρθούν οι αναστολές.

H αναστολή η οποία αφορά δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, και έτσι η τελευταία διορία για πληρωμές που έχουν πολλοί δανειολήπτες είναι στα τέλη του Μαρτίου.

Οι τραπεζικές μετοχές μέχρι 90 λεπτά από τη λήξη της συνεδρίασης, εμφάνιζαν κέρδη, στη συνέχεια όμως έκαναν αναστροφή πορείας, περνώντας σε αρνητικό έδαφος αυτές της Eurobank και της Πειραιώς, σε αντίθεση με μετοχή της Εθνικής η οποία έδειξε να μην κλονίζεται και να διαπραγματεύεται κοντά στο +1,50%. 

Aegean, Coca Cola ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα προπορεύονται σε σχέση με τις ύπόλοιπες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Μυτιληναίος, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ του +1,10% και κοντά στις 760 μονάδες. 

Στην Ευρώπη από την άλλη και σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες ακολουθούν την ανιούσα, απτόητοι ακόμη και μετά τη δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το οποίο το 2020 συρρικνώθηκε κατά 6,8%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έχει υπερβεί το +1,10% (βρίσκοντας στήριξη από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών) όπως και ο DAX στη Γερμανία, ενώ ακόμη πιο ψηλά κινείται το χρηματιστήριο του Παρισιού, σημειώνοντας άνοδο 1,80%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News