Business & Finance Τετάρτη 13/01/2021, 14:35
ΑΓΟΡΕΣ

Η δικαστική απόφαση που μπορεί να προκαλέσει χάος

Η υπόθεση του Libor «τρομάζει» τις τράπεζες του Σίτι

Η δικαστική απόφαση που μπορεί να προκαλέσει χάος

Χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές δύναται να επιφέρει ενδεχόμενη άμεση κατάργηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, όπως προειδοποιούν οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως.

Εντός των επόμενων ημερών, άλλωστε, η αμερικανική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί για το «μέλλον» του Libor, χωρίς να αποκλείεται ο άμεσος τερματισμός του και η αποζημίωση των εναγόντων. 

Η υπόθεση προσέλαβε δικαστική τροπή, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά μιας ομάδας καταναλωτών και δανειζόμενων, η οποία ισχυρίζεται ότι η τιμή του επιτοκίου διαμορφώνεται με πρακτικές καρτέλ.

Ωστόσο, διάφορες τράπεζες, όπως οι JP Morgan, Credit Suisse και Deutsche Bank, αντιτείνουν ότι η άμεση κατάργηση του Libor θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκαλώντας ζημιά αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική» τόνισε ενώπιον του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο η Αν Μπέμοντ, εταίρος στη νομική εταιρεία Friedman Kaplan Seiler & Adelman LLP.

Τι είναι το Libor

Tο Libor προέρχεται από το ακρωνύμιο London Inter Βank Offered Rate και αποτελεί τον μέσο όρο του επιτοκίου, στη βάση του οποίου πραγματοποιούνται οι δανεισμοί ανάμεσα στις τράπεζες του Σίτι.

Συνολικά «καλύπτει» πέντε νομίσματα -το δολάριο, το ευρώ, την βρετανική λίρα, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο- ενώ αναφέρεται σε επτά διαφορετκές χρονικές περιόδους: μία ημέρα (overnight), μία εβδομάδα, ένα μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, έξι μήνες και 12 μήνες.

Ο συνδυασμός των παραπάνω νομισμάτων και χρονικών περιόδων δημιουργεί 35 διαφορετικά επιτόκια, τα οποία προκύπτουν από τις συναλλαγές 16 μεγάλων τραπεζών, όπως οι Bank of America, Barclays, Citibank, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, and UBS.

Εκτός του Libor, υπάρχουν κι άλλοι αντίστοιχοι δείκτες, όπως το Euribor, το οποίο ορίζεται από τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Έως το 2023 η αντικατάστασή του

Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι εποπτικές αρχές διαπίστωσαν ότι υπήρξε χειραγώγηση του Libor, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να βρουν λύσεις, προκειμένου να αντικαταστήσουν το Libor έως το τέλος του 2021. Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση έως το 2023, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ομαλότερη μετάβαση.

Οι δικηγόροι, σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες δικαστικής απόφασης για άμεση κατάργηση είναι ελάχιστες, καθώς το δικαστήριο εκτιμάται ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News