Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η σημερινή πτώση δεν πρέπει να μας φοβίζει

Γιατί η σημερινή πτώση δεν πρέπει να μας φοβίζει

Η σημερινή χρηματιστηριακή ημέρα δεν κύλησε ομαλά. Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν απώλειες άνω του 2%, ενώ στη Wall Street η πτώση υπερβαίνει το 1%, με τον δείκτη φόβου (VIX) να εκτινάσσεται άνω του 20%.

Αιτία της καθίζησης των μετοχών, η οποία επήλθε κόντρα στην τάση των τελευταίων ημερών και στις προσδοκίες για ισχυρό rebound το 2021, αποτέλει η επιβεβαίωση της μετάλλαξης του ιού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό επιστροφής στην ομαλότητα και τον ρυθμό άρσης των περιοριστικών μέτρων, εξέλιξη άκρως αρνητική για την οικονομία και τις αγορές.

Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι το νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό και έναντι του νέου στελέχους του ιού. Σ’ αυτή την εκτίμηση κατέληξε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Καθησυχαστικοί οι αναλυτές

Την αισιόδοξη όψη των πραγμάτων φαίνεται ότι συμμερίζεται και ένα μέρος των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η σημερινή καθίζηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διόρθωσης των αγορών, μετά τα ισχυρά κέρδη του Νοεμβρίου και των πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου.

Ενδεικτική είναι η τοποθήτεση του Νέιλ Γουίλσον στο MarketWatch, ο οποίος χαρακτήρισε την πτώση ως «κίνηση βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας» και επεσήμανε ότι «διορθώσεις τέτοιου είδους αναμένονται καθ’ όλη τη διαδρομή προς τον πλήρη εμβολιασμό». 

«Είναι ένα είδος βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας, η οποία θα γίνεται αισθητή έως την πλήρη ενεργοποίηση των εμβολιασμών. Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει τις προσδοκίες του εμβολίου από το ράλι του Νοεμβρίου. Έτσι, δεν μπορούμε να περιμένουμε μια ευθεία ανοδική πορεία για τις μετοχές» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Covid-19, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κατέγραψε άλμα άνω του 13%, σημειώνοντας τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών.

Ακόμη και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε σωρευτικά μηνιαία κέρδη της τάξης του 30%, πετυχαίνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση, ενώ συμπλήρωσε και το μακροβιότερο ανοδικό σερί -14 ανοδικές συνεδριάσεις- από τη δεκαετία του ‘90.

Άνω του 2% οι απώλειες στην Ευρώπη

Σήμερα, ο δείκτης Stοxx 600 υποχώρησε κατά 2,29% και διαμορφώθηκε στις 386 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες άγγιξαν και το 3%. Ωστόσο, η έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech από τον ΕΜΑ άμβλυνε εν μέρει τις πιέσεις των πωλητών.

Ταυτόχρονα, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 2,75% στις 13.255 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 1,67% στις 6.420 μονάδες. Επίσης, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 2,46% στις 5.391 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο -2,58% και τις 21.408 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν και οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, καθώς Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν ελάχιστες ημέρες έως ότου εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε από 1η Ιανουαρίου το διμερές εμπόριο θα επιβαρύνεται από πρόσθετους δασμούς.

Μικρότερες απώλειες στις ΗΠΑ

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξης άνω του 1%, ενώ σε παρεμφερή επίπεδα διαμορφώνεται και η πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Σε μικρότερο εύρος (-0,50%) κινούνται οι απώλειες για τον βιομηχανικό Dow Jones, ο οποίος έχει καταφέρει να «μαζέψει» τις αρχικές απώλειες, οι οποίες άγγιζαν τις 500 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι η μετάλλαξη του ιού κατάφερε να επισκιάσει και τη συμφωνία του Κογκρέσου επί του δεύτερου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 900 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να παράσχει σημαντική στήριξη στην ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία.

Γ.Χ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News