Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 18:51
BUSINESS & FINANCE

Διαδοχικά ρεκόρ στη Wall Street – Πάνω από τις 13.000 ο Nasdaq

Φωτ. Shutterstock

Διαδοχικά είναι τα ρεκόρ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με τον βιομηχανικό Dow Jones και τον τεχνολογικό Nasdaq να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις προσδοκίες για νέα δημοσιονομική τόνωση στην ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστιστικό ότι ο Dow Jones, αυτή τη στιγμή, κερδίζει πάνω από 300 μονάδες και διαμορφώνεται στις 31.131 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Nasdaq εκτινάσσεται στο +2,42% και τις 13.047 μονάδες, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 13.000 μονάδες. Ανοδική είναι η τάση και στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στο +1,51% και τις 3.804 μονάδες.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις εικόνες χάους που καταγράφηκαν χθες στο Καπιτώλιο, όπου εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικύρωση της προεδρικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι οι διαδηλώσεις ήταν μία κατάσταση, η οποία ήδη πέρασε. Ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός έναντι της μεγαλύτερης εικόνας, η οποία αφορά τη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης» εξηγεί ο Πίτερ Τχιρ, αναλυτής της Academy Securities, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Κέρδη και στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό momentum, μετά την εκλογική νίκη των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια, εξέλιξη η οποία εξασφαλίζει την στήριξη τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας στον νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει σημαντικά τον νέο πρόεδρο να ασκήσει απρόσκοπτα την κυβερνητική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένου και του νέου προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης, το οποίο θα συνεπάγεται αύξηση των δημοσίων δαπανών, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,67% και έκλεισε στις 409 μονάδες, λαμβάνοντας στηρίγματα από τον κλάδο των κατασκευαστικών υλικών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο +2,1%. Αντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν από τον κλάδο των ταξιδιών, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,4%.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,73% στις 13.993 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,86% στις 5.680 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100, επίσης, παρουσίασε κέρδη κατά 0,50% και τις 6.875 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να τερματίζει στο +0,32% και τις 22.807 μονάδες.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας Atos, η οποία «βούλιαξε» κατά 10%, μετά την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής ανταγωνίστριας DXC Technology. Η μετοχή της Lundin Energea, στον αντίποδα, εκτινάχθηκε στο +9,5% χάρη στο πράσινο φως για την έναρξη γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα.

Η ευφορία, πάντως, «μετριάστηκε» από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και από τη μέχρι στιγμής πορεία των εμβολιασμών, η οποία κρίνεται ως μη ικανοποιητική σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι επιπτώσεις του «blue wave»

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, έχοντας πλέον την στήριξη της πλειοψηφίας τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων -κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2009- έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει ένα «επιθετικό» πρόγραμμα δημοσίων δαπανών, με στόχο την στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας.

Αυτή η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, μεταφράζεται σε περισσότερα «καύσιμα» για τις μετοχές, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σημαντικά από το νέο πακέτο στήριξης του Λευκού Οίκου.

«Η αγορά επενδύει στη δημοσιονομική τόνωση και αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας και της ανάπτυξης» σημειώνει επιπροσθέτως ο Τχιρ, ο οποίος βέβαια, δεν παραβλέπει ότι το «blue wave» θα επιφέρει και ορισμένες αρνητικές εξελίξεις, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολογίας και η αυστηροποίηση του εποπτικού ελέγχου.

Ωστόσο, το όφελος από το πακέτο δαπανών «εξαλείφει» τα όποια αρνητικά της τριπλής επικράτησης των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι το οποίο τελικά επισφραγίστηκε -έστω και- δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News