BUSINESS & FINANCE

Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «blue wave»

Τι σημαίνει η τριπλή επικράτηση των Δημοκρατικών

Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «blue wave»

Η κάλπη των επαναληπτικών εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια έβγαλε νικητές τους δύο υποψήφιους των Δημοκρατικών, με αποτέλεσμα να επέλθει -έστω και καθυστερημένα- αυτό που όλοι ονόμαζαν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ως «blue wave». Ελληνιστί «μπλε κύμα».

Τι είναι όμως, το «μπλε κύμα»; Είναι η τριπλή εκλογική νίκη των Δημοκρατικών σε Λευκό Οίκο, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, κάτι το οποίο έχει να γίνει από το 2009 και την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτή η τριπλή επικράτηση, επί της ουσίας, επιτρέπει στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα στα τέλη Ιανουαρίου, να ασκήσει άνετα και χωρίς νομοθετικά προσκόμματα την κυβερνητική του πολιτική.

Στην ατζέντα του νέου προέδρου ξεχωρίζει μια φιλόδοξη πολιτική για την οικονομία, η οποία εδράζεται σε δύο βασικούς άξοντες:

  • Αφενός την τόνωση των δημόσιων δαπανών και τη δημοσιονομική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.
  • Αφετέρου την αύξηση της εταιρικής φορολόγησης και την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των μεγάλων επιχειρήσεων, και ιδίως των τεχνολογικών. 

Το «τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές» είνα το επόμενο μείζον ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε.

Για το αμερικανικό δολάριο

Η επικράτηση των Δημοκρατικών θα επιφέρει πιέσεις στο δολάριο, κάτι το οποίο έχει ήδη καταστεί αντιληπτό, καθώς σήμερα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018.

Κι αυτό, διότι ο Τζο Μπάιντεν, όπως όλα δείχνουν, θα αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες και θα ενισχύσει τη δημοσιονομική στήριξη, επιφέροντας τόνωση τόσο στο εγχώριο ΑΕΠ όσο και στον πληθωρισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές θεωρούν ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει στο επίπεδο του 2%, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο από το 2018. Εξέλιξη άκρως αρνητική για το δολάριο, το οποίο είναι ευαίσθητο σε τυχόν ενίσχυση του πληθωρισμού.

Για το αμερικανικό ομόλογο

Η τριπλή νίκη των Δημοκρατικών εκτιμάται ότι θα συνεπάγεται αύξηση του δημόσιου δανεισμού, λόγω των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης των δαπανών. Αυτό, ως αποτέλεσμα θα έχει την άνοδο των αποδόσεων, ιδίως των πιο μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.

Ήδη σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε επίπεδα άνω του 1%, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, όταν και βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πρώτο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

Για τις μετοχές

Οπωσδήποτε, η αύξηση των δημόσιων δαπανών και η ενίσχυση της δημοσιονομικής τόνωσης θα ωφελήσει σημαντικά τις αμερικανικές μετοχές, χάρη στην προσδοκώμενη αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων. Μάλιστα, το κέρδος αναμένεται να «εξαλείψει» και τις όποιες απώλειες από την αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών.

Ο μοναδικός κλάδος, ο οποίος δεν αποκλείεται να επηρεαστεί αρνητικά, είναι αυτός της τεχνολογίας, καθώς ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί αφενός να αυξήσει τη φορολόγηση κατά 100% για τα κέρδη των -εκτός ΗΠΑ δραστηριοτήτων- των μεγάλων «παιχτών» του κλάδου, αφετέρου να αυστηροποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Για την Ευρώπη

Όσον αφορά την Ευρώπη, η πλήρης αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων, η οποία αποτελεί βασικό στόχο της προεδρίας Μπάιντεν, εκτιμάται ότι θα παράσχει αξιοσημείωτα στηρίγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, και ιδίως στις πιο εξωστρεφείς χώρες, όπως τη Γερμανία. 

Την ίδια ώρα, η σταθερή εξασθένηση του δολαρίου θα έχει αντίκτυπο και στο ευρώ, το οποίο ολοένα και περισσότερο θα καθίσταται «ακριβό» νόμισμα. Ήδη μάλιστα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το κοινό νόμισμα θα φθάσει έως και το 1,28 δολάριο εντός του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News